Fojtogatás vet árnyékot a 9/11-es perre

Vágólapra másolva!
Tisztességes tárgyalást ígérnek az amerikai hatóságok annak a hat férfinek az ügyében, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt a 2001. szeptember 11-i merényletekhez. Jogvédők szerint azonban a vádlottak elleni eljárás során több hiányosság is történt. Árnyékot vet az ügyre, hogy a CIA elismerte, az egyik vádlott kihallgatásán úgy tettek, mintha vízbe akarnák fojtani.
Vágólapra másolva!

A washingtoni védelmi minisztérium hétfőn gyilkosság és háborús bűntettek címén vádat emelt a guantánamói börtöntáborban őrzött hat olyan fogoly ellen, akiknek a vád szerint közvetlen közük van az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett támadásokhoz. Az ügyészek halálbüntetést kérnek mind a hat vádlottra - közölte washingtoni sajtóértekezletén a vádemelést bejelentő Thomas Hartmann, a Pentagon katonai törvényszéki jogi tanácsadója.

A gyanúsítottak egyike Hálid Sejk Mohamed, akit az eltérített utasszállítókkal végrehajtott merényletek értelmi szerzőjének tartanak. A pakisztáni állampolgárságú férfit az amerikai sajtó korábban úgy emlegette, mint az al-Kaida hálózat vezérének, Oszama bin Ladennek egyik helyettesét. Mohamed egy tavalyi kihallgatáson mintegy 30 merénylet vagy merényletkísérlet szervezését ismerte el, beleértve a csaknem 3000 amerikai életét követelő 2001-es terrortámadásokat is.

Az amerikai belbiztonsági miniszter a BBC-nek nyilatkozva tisztességes tárgyalást ígért. Emberi jogi szervezetek szerint azonban kétséges, hogy az előzmények után lehet-e korrekt eljárást folytatni. A CIA ugyanis elismerte, hogy Hálid Sejk Mohamed kihallgatása során a férfit víz alá nyomták, mintha meg akarnák fullasztani. Az Amnesty International pedig azt kifogásolta, hogy a vádlottak számára nem biztosították azokat a jogokat, amelyek normális esetben rendelkezésre állnak az igazságszolgáltatásban.

Thomas Hartmann elmondása szerint a vádiratokból egy hosszú távú, bonyolult terv rajzolódik ki, amelyet az al-Kaida dolgozott ki az Egyesült Államok megtámadására. A hadsereg azt fogja indítványozni, hogy a hat férfit katonai törvényszék elé állítsák. A per valószínűleg hónapok múlva kezdődik csak el.

Az öt másik gyanúsított: a szaúdi Mohammed al-Kahtani, akit a 20. gépeltérítőnek tartanak; Ramzi bin al-Sib, aki állítólag a fő összekötő volt a légi kalózok és al-Kaida-vezetők között; Ali Abd al-Aziz Ali, aki Amar al-Balucsi néven ismert, Hálid Sejk Mohamed unokaöccse és a 2001-es terrortámadásokban játszott szerepét tekintve Mohamed helyetteseként azonosították; Musztafa Ahmad al-Havszavi, aki al-Balucsi segédje volt, és Valíd bin Attas, egy Halad néven ismert fogoly, aki a nyomozók szerint kiválasztott és kiképzett néhányat a gépeltérítők közül.