Ökováros épül a semmi közepén

Vágólapra másolva!
Az Arab Emirátusokban hétfőn hivatalosan megkezdődött a világ eddigi legnagyobb környezetvédelmi beruházása. A főváros árnyékában nyolc év leforgása alatt egy megújuló energiával működtetett és gépjárműmentes várost alakítanak ki. A környezetvédők szerint azonban mindez látszatintézkedés egy olyan országban, amely vezeti az egy főre jutó szennyezőanyag-kibocsátást - írja a The New York Times.
Vágólapra másolva!

Az Arab Emirátusokban a héten megkezdődött a világ első, teljes egészében környezetbarát települése, Mászdár építése. A The New York Times szerint város a jövő energiatakarékos és szennyezőanyag-mentes közösségeinek is mintájául szolgálhat.

A közel hat négyzetkilométeren elterülő, napenergia felhasználásával üzemeltetett város közel 50 ezer lakónak, valamint 1500 irodaépületnek és üzletnek adhat otthont. A tervek szerint a városban egyáltalán nem lesz gépkocsiforgalom, a lakók mindenhová mágneses technológiával működő mozgójárdákon közlekednek - írja a The New York Times. A gigavállalkozás 22 milliárd dollárba (4070 milliárd forintba) kerül, és előreláthatólag nyolc év alatt készül el.

Mászdár az emirátusok fővárosa, Abu-Dabi közvetlen közelében, a sivatag közepén, a Perzsa-öböl partján épül. A beruházáshoz 70 ezer munkásra van szükség. A város építészeti stílusát a Perzsa-öbölben megszokott formák jellemzik majd, az épületek pedig a lehető legkevesebb energia felhasználásával működnek. A BBC szerint a város légkondicionálását erre a célra kialakított szélkerekekkel oldják meg. A vízigényt egy napelemekkel működtetett, a tengervíz sómentesítését végző finomító látja el. A brit lap szerint az ökovárosnak negyed annyi energiára és 60 százalékkal kevesebb vízre lesz szüksége, mint egy hagyományos városnak.

Környezetbarát fordulat

Az Arab Emirátusok, amely jelenleg első helyen áll a világon az egy főre jutó szennyezőanyag-kibocsátásban, az elkövetkezendő öt évben Mászdár építése mellett további 15 milliárd dollárt (2775 milliárd forintot) fordít környezetbarát energiahordozók kutatására és fejlesztésére - írja a BBC. Abu-Dabiban felépítik többek között a világ legnagyobb, hidrogéntechnológiával működő erőművét. A fejlesztések kivitelezését - a külön erre a célra létrehozott - "Mászdár Kezdeményezés" nevű cég irányítja, amelynek feladata lesz a megújuló energiák meghonosítása és reklámozása is. Az Emirátusokban remélik, hogy a most elindított kampányukhoz többen is csatlakoznak.

Forrás: news.com
Mászdár első látványtervei (forrás: Foster + Partners)

"Támogatunk minden, a szennyezőanyag-kibocsátást csökkentő kezdeményezést" - mondta Mászdár polgármestere, Szultán al-Dzsáber, aki szerint az építkezéshez szükséges pénz már megvan. A város arculatát a Foster + Partners nevű brit cég készítette el, amely az energiatakarékos építészeti megoldásokat is szállítja - írja a The New York Times. A település a klasszikus négyzethálós városépítészeti megoldásokat követi, és alig lesz kisebb az olaszországi Velence történeti belvárosánál. Az utcákat olyan - a fotoszintézis elvén működő - napelem-panelek borítják, amelyek az árnyékolás mellett az energiaellátásban is fontos szerepet kapnak.

A tervet környezetvédő szervezetek látszatintézkedésnek vélik, és azt állítják, csak egy új luxusnegyed épül az Arab Emirátusok fővárosának előterében - írja a BBC. A WWF munkatársai szerint a Mászdár-tervnek semmilyen hatása nem érvényesül majd.

Az eddig létrehozott ökológiai közösségek felemás eredménnyel működtek. Az Egyesült Államokban, a nevadai sivatag területén három évtizede megkezdett ökofalu, Arcosanti még mindig nem készült el, és az egyre nagyobb területet elfoglaló Phoenix elővárosává vált. A kínaiak által kezdeményezett és amerikai segítséggel létrehozott környezetbarát vidéki és városi kommunák - amelyek célja energiafelhasználás ésszerűsítése és csökkentése - a jelentések szerint strukturális és szerkezeti nehézséggel küszködnek.

Jean-Paul Jeanrenaud, a WWF "Egy élhető bolygó" elnevezésű programjának vezetője, egy januárban Abu-Dabiban tartott energiaügyi konferencián javasolta, hogy állítsanak fel egy független nemzetközi bizottságot, amely ellenőrizhetné a Mászdár-tervet. "Célunk elsősorban az, hogy a város ne csak tervrajzokon szerepeljen" - mondta.