A függetlenség küszöbén áll Koszovó

Vágólapra másolva!
Ünneplésre készül Koszovó albán lakossága, miután mindenki biztosra veszi, a tartomány parlamentje vasárnap délután kikáltja a függetlenséget. Hashim Thaci miniszterelnökis erre célzott, amikor azt mondta, vasárnap teljesítik a polgárok akaratát. A parlament várhatóan törvénybe iktatja a kisebbségek védelmét, bár ezt a szélsőséges albán nacionalisták ellenzik.
Vágólapra másolva!

"Holnap nyugodt nap lesz, a kölcsönös megértés napja, amikor is az állam elkötelezi magát amellett, hogy megvalósítja Koszovó polgárainak akaratát" - célzott a függetlenség közelgő kikáltására Hashim Thaci koszovói miniszterelnök szombaton. A hivatalosan még Szerbiához tartozó tartományban mindenki biztosra veszi, hogy a parlament vasárnapi rendkívüli ülésén kimondja a függetlenséget.

A szombati pristinai újságok szerint a nagy nap délutánján 15 órakor ül össze a parlament, hogy meghallgassa és elfogadja a függetlenségi nyilatkozatot, utána pedig megszavazzon mintegy kéttucat - az Ahtisaari-terv által előirányzott, főleg a kisebbségek védelméről szóló - törvényt. Ez után lesz a pristinai sportcsarnokban az ünnepi koncert, amelyet országszerte ünnepségek követnek. A belgrádi B-92 rádió is úgy tudja, vasárnap délután öt órakkor deklarálják a függetlenséget.

Továbbra sem tisztázott azonban, hogy vasárnap a végleges és megmásíthatatlan aktus lesz-e, vagy egy szándéknyilatkozat, amely szerint pár hét múlva lesz a függetlenség ünnepélyes kikiáltása további ünnepségekkel, jeles külföldi résztvevőkkel. A koszovói sajtó már egy-két héttel ezelőtt tudni vélte, hogy a vendégek között lesz az EU külpolitikájáért felelős Javier Solana és Bill Clinton volt amerikai elnök is.

A Koha Ditore című lap azt közölte, hogy a Balkánon létrejövő új állam elismerése már egy nappal az EU-külügyminiszterek hétfői ülése után megkezdődik. A Zeri című újság már a sorrendet is tudni vélte: Franciaország lesz az első, majd az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Olaszország következik, s Németország zárja a függetlenséget pillanatok alatt elismerők sorát.

Az ünnepségre a koszovói albánok már nagyon készülnek. Országszerte sok a fekete sasos piros albán zászlóval díszített gépkocsi, ezek a zászlók lengenek az út menti hirdetőtáblákon és az üzletek előtti reklámokon is. Pristinában szinte nem látni olyan taxit - márpedig rengeteg van - amelynek a rádióantennáján ne lenne ott. Koszovónak egyébként még nincs nemzeti lobogója.

Ezeken kívül a sok kávézó, presszó, pizzéria kirakatára ráerősített transzparensek uralják a pristinai városképet, illetve hatalmas plakátok, amelyeken Ramush Haradinaj, a háborús bűnökkel vádolt, a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt álló volt terroristavezér képe látható. "Ramush, most van rád szükségünk" - hirdeti rajta az albán és angol nyelvű felirat.

Szombat este több ezer ember árasztotta el Pristina központi utcáit, hogy ünnepelje Koszovó függetlenségét, amelyet várhatóan 24 órán belül kikiáltanak. A most még dél-szerbiai tartomány fővárosának központjában rengetegen járták az összekapaszkodva táncolandó balkáni táncot, a kólót. A pristinai repülőtérre a nap folyamán egymás után érkeztek a charterjáratok, főleg Nyugat-Európából, hozva a nagy ünnepre hazalátogató, vendégmunkásként dolgozó albánokat.

Közben szélsőséges albán nacionalisták bejelentették, hogy elutasítotják a kisebbségek - mindenek előtt a szerbek - jogbiztonságának szavatolását. Függetlenség (Vetevendosja) nevű szervezetük elutasítja az Ahtisaari-tervet, és csak a teljes, nemzetközi gyámkodás nélkül megvalósuló függetlenséget hajlandó elfogadni. Egy éve több ezres tüntetést szervezett, amelynek résztvevői végül az ENSZ-közigazgatás pristinai központja ellen vonultak. A védők gumilövedékekkel tüzet nyitottak, amivel két ember halálát okozták. A Függetlenség vezetőjét, Albin Kurtit letartóztatták, és máig házi őrizetben van.