Az Egyesült Államok elismerte Koszovó függetlenségét

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hétfőn elsőként ismerte el Koszovó függetlenségét. Magyarország a második körben ismeri el szuverén államként a vasárnap függetlenné vált volt jugoszláv autonóm tartományt. Szerbia válaszul hazarendelte egyesült államokbeli nagykövetét.
Vágólapra másolva!

"Az Egyesült Államok ma hivatalosan szuverén és független államnak ismerte el Koszovót. Gratulálunk Koszovó népének ezen történelmi alkalomból!" - olvasható Condoleezza Rice külügyminiszter levelében. Szerbia válaszul hazarendelte egyesült államokbeli nagykövetét, hogy az amerikai kormány elismerte Koszovó függetlenségét - közölte hétfőn Vojislav Kostunica miniszterelnök.

"A kormány azonnali hatállyal hazarendelte a nagykövetet Washingtonból" - közölte Kostunica, s hozzátette még, hogy a washingtoni elismerés "megmutatta Amerikai igazi arcát".

"Amerika és az Európai Unió ellopja tőlünk Koszovót, ezt mindenkinek fel kell fognia - jelentette ki Tomislav Nikolic, a szélsőségesen nacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) vezetője. "Ettől a pillanattól kezdve számolni fogjuk a napokat mindaddig, amíg fel nem szabadítjuk Koszovót" - tette hozzá.

Boris Tadic szerb elnök azt kérte hétfőn az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy a testület lépjen fel Koszovó frissen kikiáltott függetlensége ellen, mivel az - érvelése szerint - ellentétes a Szerbiára vonatkozó korábbi ENSZ-határozatokkal. A BT orosz kérésre tartott rendkívüli ülést.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár arról számolt be: a világszervezet elérte a békés konszolidációt és a működő önkormányzat létrejöttét Koszovóban, ahol már öt sikeres választást rendeztek.

A hétfői The New York Times azt írta, hogy Nagy-Britannia, Franciaország és Németország után várhatóan a következő napokban az Európai Unió több más tagállama is hivatalos bejelentést tesz az elismerésről.

Göncz Kinga magyar külügyminiszter Koszovó függetlenségéről azt nyilatkozta, hogy hazánk is hamarosan elismeri az ország szuverenitását, ám Szerbia iránti gesztusként nem az elsők között, hanem csak a második körben.

A nagy nyugati államok szinte kivétel nélkül jelezték hétfőn, hogy elismerik Koszovó függetlenségét. A brit kormány hétfőn este vagy kedden küld üzenetet Pristinába a döntéséről, Nicolas Sarkozy francia elnök már el is küldte az övét arról, hogy Franciaországnak szándékában áll az elismerés. A német kormány hivatalosan csak szerdán ül össze az ügyben, de Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter már megelőlegezte a pozitív döntést. Rómában szintén szerdán terjesztik a parlament elé az ügyet, de nincs kétség a szavazás kimeneteléről. Törökország közleményben adta hírül az egykor általa meghódított terület függetlenségének elismerési szándékát. Albániában Sali Berisha miniszterelnök jelentette be, hogy hivatalosan elismerik Koszovót, mint független államot.

Az ellenkező táborba tartozik Spanyolország, amelyet a baszk és a katalán függetlenségi törekvés nyugtalanít. Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter közölte, hogy a függetlenség egyoldalú kikiáltásának nincs nemzetközi jogi alapja, azaz Madrid nem ismeri el a független Koszovót. Hasonló nyilatkozatot tett Traian Basescu román államfő és a pozsonyi kormány is. Basescu "törvénytelennek" nevezte a függetlenség egyoldalú kikiáltását. "Szlovákia nem lát módot rá, hogy elismerje Koszovót - jelentette ki Jan Kubis külügyminiszter.

Szintén "illegálisnak és érvénytelennek" minősítette a függetlenség kikiáltását Ciprus, amelynek az észak-ciprusi törökökkel gyűlhet meg a baja. Moldávia a Dnyeszter melléki szeparatizmus miatt aggódik, és ezért a kormány destabilizáló tényezőnek tekinti a koszovói függetlenséget.

Szerbia szankciókat helyezett kilátásba a Koszovót elismerő országokkal szemben.