Nem találják a wales-i öngyilkossági hullám okát

Vágólapra másolva!
A tizenhetedik fiatal is felakasztotta magát a walesi Bridgend városában. A rendőrség - korábbi gyanújával ellentétben - nem lát összefüggést az esetek között. Az öngyilkosság-sorozat motivációja nem ismert, és az sem, hogy vajon miért csak az akasztást választják a fiatalok. A kormány közben kampányba kezdett, hogy csökkentse az öngyilkosságok számát a walesi tartományban - írja a The Independent.
Vágólapra másolva!

A walesi Bridgend városában tizenhárom hónap leforgása alatt 17 fiatal hasonlóképp vetett véget saját kezével életének. Az öngyilkosok egytől egyik felakasztották magukat. A helyi hatóságok továbbra is fenntartják, hogy az esetek között nincs összefüggés - írja a The Independent.

Szerdán egy kutyát sétáltató férfi a város egyik erdős részén fára akasztva találta a 16 éves Jenna Parryt. A lány unokatestvérei ugyancsak öngyilkosságot követtek el. Csak februárban négyen haltak meg hasonló körülmények között. A legfiatalabb 15, míg a legidősebb 27 éves volt.

A brit rendőrség munkatársai továbbra sem találják a walesi öngyilkosság-sorozat motivációit. Az angol Daily Telegraph korábban azt állította, hogy a fiatalok egy internetes közösségi portál tagjai voltak és valószínűleg egymás előtt akartak felvágni az öngyilkosságokkal. A hatóságok elismerték, hogy az áldozatok felhasználói voltak például a MySpace vagy a Bebo nevű portáloknak.

"A nyomozás során azonban semmi erre utaló nyomot nem találtunk" - közölte Dave Morris, a rendőrség szóvivője, aki szerint az öngyilkossági hullámot a fiatalok elkeseredése okozza. Hozzátette: hogy az internetes beszélgetések alkalmával a lehangolt fiatalok között, mint egy lehetséges alternatíva jött szóba az öngyilkosság gondolata. A szóvivő ugyanakkor élesen bírálta a sajtót, mert szerinte az esetek kapcsán megjelent rémhírek negatív hatással vannak a város fiataljaira.

Válaszd az életet

A szülők és a település lakói értetlenül állnak az öngyilkosságok előtt. A brit lap szerint legtöbbjük jómódú családban élt, és egyiküknek sem kellett nélkülöznie. A brit kormány szociális munkásokat küld a városba, hogy elejét vegyék az öngyilkosságok növekvő számának - írja a The Independent. A brit lap úgy tudja, hogy a "Válaszd az életet!" nevű kampány keretében elsősorban az iskolákra koncentrálnak majd.

A nagyarányú önkezűség miatt a brit kormány új öngyilkosság megelőző stratégiát dolgoztak ki, amelynek keretében 2012-ig tíz százalékkal szeretnék csökkenteni a befejezett öngyilkosságok számát, ami az Egyesült Királyságban a walesi férfiak körében a legmagasabb. A bridgendi fiatalok között ez az arány még nagyobb, 1996 és 2006 között minden harmadik 15 és 24 év közti fiatal kísérelt meg legalább egyszer saját kezével véget vetni életének.