Tízezer török masírozott át az iraki határon

Vágólapra másolva!
Kurd lázadók után kutatva 10 ezer török katona lépte át csütörtök este az iraki határt. Ez a legnagyobb hadművelet azóta, hogy a török parlament tavaly felhatalmazást adott a hadseregnek a határon átnyúló akciókra. Az iraki kormány állítja: nem tud semmiféle török hadmozdulatról.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek legnagyobb hadműveletébe kezdett Irak északi részén a török hadsereg - írta a BBC. Csütörtök este vadászgépek támogatásával közel 10 ezer fős török csapat lépte át az iraki határt, hogy támadást intézzen a kurd felkelők állásai ellen.

A török hadsereg közölte: a legrövidebb időn belül visszatérnek török területre, miután végrehajtották kitűzött feladataikat. A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) - amelynek állásait támadják - szóvivője szerint a harcokban két török katona meghalt, nyolc pedig megsebesült.

A török parlament még tavaly október engedélyezte a hadseregnek, hogy az iraki határ túloldalára behatolva hadműveletet hajtson végre a kurd lázadók ellen, akik 12 katonát öltek meg a határ török oldalán egy támadás során. Az NTV török televízió szerint két dandár - egy létszáma minimum 5 ezer fő - vesz részt a határon átnyúló hadmozdulatban.

Az Irakban állomásozó amerikai hadsereg pénteken megerősítette, hogy ideiglenes hadműveletről van szó. "A törökök azt ígérték, mindet megtesznek annak érdekében, hogy civilek ne essenek az akció áldozatául" - közölte az amerikai hadsereg szóvivője. A Reuters hírügynökségnek viszont amerikai források arról számoltak be: aggodalomra ad okot a határt átlépő török csapatok nagysága.

Az Európai Bizottság felszólította Törökországot, hogy tartózkodjon az aránytalan mértékű katonai fellépéstől. Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy nyilatkozott, hogy az akció nem a legjobb válasz Törökország részéről. Hozzátette: Brüsszel nagyon fontosnak ítéli Irak területi épségét.

Hosjar Zebari iraki külügyminiszter pénteken azt állította, hogy nincs tudomása semmilyen török hadműveletről. A miniszter - aki maga is kurd származású - azt mondta: nem kaptak semmilyen értesítést az iraki határőröktől arról, hogy török csapatok átlépték volna az ország határait.