Rice: A szerb kormány nem védte meg a követséget

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok a szerb kormányt tartja felelősnek a belgrádi nagykövetséget ért minapi támadásért - közölte pénteken Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A szerb kormány nem teljesítette azt a kötelességét, hogy megvédje az amerikai nagykövetséget - mondta az amerikai diplomácia vezetője újságírók előtt. A rendőrségi jelenlét vagy nem volt elégséges, vagy a rendőrök nem reagáltak a történtekre úgy, ahogy kellett volna - fejtette ki az amerikai külügyminiszter.

A washingtoni külügyminisztérium előzőleg a belgrádi amerikai nagykövet kérésére engedélyezte, hogy a családtagok és a külképviselet működtetéséhez nem okvetlenül szükséges személyzet elhagyja Szerbiát, mert - mint azt a nagykövetség szóvivője elmondta - nincsenek meggyőződve arról, hogy a szerb hatóságok szavatolni tudják a követségi alkalmazottak biztonságát. Összesen 90 fő távozik időlegesen a balkáni országból, mintegy félszáz tisztségviselő folytatja munkáját Belgrádban.

Csütörtök este vandál tüntetők megtámadták, és megrongálták a szerb fővárosban működő amerikai külképviselet épületét amiatt, hogy az Egyesült Államok elismerte Koszovó volt dél-szerbiai tartomány függetlenségét.