Elfogtak egy kolumbiai gerillavezért

Vágólapra másolva!
Hiába kínált félmillió dollárnak megfelelő összeget nekik, a rendőrök elfogták Hely Mejia Mendozát, a kolumbiai marxista gerillaszervezet, a FARC egyik vezérét. Egy ideig a férfi őrizte a FARC három amerikai túszát. A gerillák eközben beleegegyeztek, hogy négyet elengednek az általuk fogva tartott 43 politikai túsz közül, akikért cserébe saját bebörtönzött embereik szabadon bocsátását követelik.
Vágólapra másolva!

Elfogták a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű marxista gerillaszervezet egyik vezetőjét, Hely Mejia Mendozát. A mozgalmi nevén Martin Sombraként emlegetett férfit Saboyában kapták el a rendőrök, akiket előbb megpróbált megvesztegetni. 525 ezer dollárnak megfelelő kenőpénzt ígért elengedéséért cserében.

Mendoza a FARC 31 fős vezérkarához tartozik. Oscar Naranjo kolumbiai országos rendőrkapitány azt mondta róla, hogy egy időben ő volt megbízva a mozgalom három amerikai túszának felügyeletével. Az amerikaiak, továbbá a francia-kolumbiai kettős állampolgár, volt elnökjelölt Ingrid Betancourt, valamint négy korábbi kolumbiai parlamenti képviselő a gerillák fogságában lévő összesen 43 politikai fogoly közé tartozik, akiket a FARC félezernyi bebörtönzött tagjának kicserélésére remél felhasználni.

A túszügyben közvetítő venezuelai hatóságok bejelentették, hogy szerdán várhatólag újabb négy túszt - a volt parlamenti képviselőket - ad át nekik a FARC. A Nemzetközi Vöröskereszt szóvivője megerősítette, hogy két venezuelai helikopter szerdán reggel (helyi idő szerint) a dél-kolumbiai San José del Guaviaréba repül, ahonnan egy ismeretlen helyre indulnak tovább a túszokért.

Január 10-én a kolumbiai lázadók már elengedték két túszukat - két nőt -, akiket hat éve tartottak fogva. Clara Rojas, Betancourt egyik közeli munkatársa és Consuelo González volt parlamenti képviselőnő Hugo Chávez baloldali venezuelai elnök közvetítésével nyerte vissza szabadságát.