A törökök kiigazítják a próféta szavait

Vágólapra másolva!
A török vallási vezetők elengedhetetlennek tartják az iszlám reformját, ezért őszre elkészítik a próféta vallási intelmeiből készült gyűjtemény modernizált változatát. A szakemberek szerint az új értelmezések az uniós jogharmonizációt is megkönnyítik - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

Erkölcs, igazság és a nők jogai - ez a három kulcsszava a török iszlám legfelső vallási fóruma által csak megújulásnak nevezett kampánynak, amely alapvető muszlim törvényeken módosítana. A vallási minisztérium szerint az átfogó terv felülvizsgálná a Mohamed próféta híres mondásait egybegyűjtő haditot - írja a The Times.

Mehmet Gormez, az ankarai egyetem vallástörténeti tanszékének vezetője szerint az iszlámnak, és különösen a töröknek, nagyon nagy szüksége van a megújulásra. "A kezdeményezésnek köszönhetően Törökországban minden bizonnyal élre törnek a reformer iszlamisták" - mondta a szakember, és hozzátette, hogy az újraértékelés jó lehetőség a modern klisék és tévhitek eloszlatására.

A török vallási vezetők egy része már régen szerette volna elkülöníteni a pusztán kulturális elemeket az iszlámtól. A haditot magyarázó kézikönyv, amely előreláthatólag idén ősszel jelenik meg, épp ezeket a rosszindulatú, olykor agresszívnak vélt magyarázatokat szelektálná ki a vallásból. Gormez szerint ezzel az iszlám pozitív oldalait domboríthatnák ki, amely ugyanúgy tiszteletben tartja az emberi jogokat, a személyes szabadságot, az erkölcsösséget és a nők jogait, mint bármely másik vallás.

Azt azért hozzáteszi, hogy ettől függetlenül senki nem gondol másképp például a nők fejkendő használatára. "Ez egy akadémiai tanulmány, amelyben a teljesség igényével és napjainkhoz igazítva mutatjuk be vallásunkat a külső szemlélők számára" - mondta a szakember.

A középosztály kezdeményezte

A hadit felülvizsgálásától azt remélik, hogy Ankara néhány éven belül a muszlim reformok szószólójává válhat - állítja a The Times. A kezdeményezés vezetője, Yavuz Unal szerint eddig közel 10 ezer esetben értelmezték újra és igazították ki a próféta szavait. A magyarázatok között szerepel például, hogy az iszlám nem ítéli el a más vallásúakat, ám az abból fakadó államilag támogatott büntetéseket igen. "A hadit azt is megengedi, hogy a muszlim nők akár három napot is külön töltsenek férjüktől" - mondta Unal. A török női szervezetek hatására ugyancsak felülvizsgálatra került - a családfő ítélete alapján eddig teljesen legálisan végrehajtható - családon belüli nőgyilkosságok törvényen kívül helyezése.

Forrás: EPA
Átértékelik a nők szerepét

Taha Akyol török politológus elmondta, hogy az iszlám ideológiát nemcsak az arabok irányítják. A szakember szerint az igazi reformok Törökországból indultak, ugyanis itt a változásokat sosem felülről - egy despotikus hatalom által - indították, hanem azokat legtöbbször a középosztály kezdeményezte.

A vallási jogharmonizáció jól jöhet a török kormánynak, amely évek óta szeretné elérni az uniós tagságot. Különösen úgy, hogy Ankara számára az elmúlt hetek nem számítottak sikeresnek. A NATO - az Egyesült Államok nyomására - szerdán határozottan felszólította a török hadsereget, hogy azonnali hatállyal szüntesse be az iraki hadműveleteit és vonuljon vissza saját határai mögé.

A török integrációnak Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök két héttel ezelőtti németországi útja sem tett jót igazán. A politikus néhány kijelentése - mint például a török egyetemek alapítása Németországban vagy a német asszimiláció elleni török fellépés helyeslése - akár a török uniós tárgyalások megfenekléséhez is vezethet.