Tizenöt állam felügyeli a független Koszovót

Vágólapra másolva!
Csütörtökön 15 állam részvételével megalakult a Koszovó fölött ellenőrzést gyakorló Nemzetközi Irányító Csoport. A testület vezetője előrebocsátotta, hogy a volt dél-szerbiai tartomány megosztásáról szó sem lehet.
Vágólapra másolva!

Tizenöt állam - köztük Magyarország - részvételével megalakult csütörtökön Bécsben a függetlenné vált Koszovó fölött ellenőrzést gyakorló Nemzetközi Irányító Csoport. A testület vezetője kérdésekre válaszolva közölte, hogy a volt dél-szerbiai tartomány megosztásáról szó sem lehet

Az angol elnevezése (International Steering Group) után ISG-nek rövidített testület vezetője, Pieter Feith holland EU-megbízott az alakuló ülés után közölte, hogy feladatuk az ENSZ-főtitkár volt koszovói képviselője által Koszovó státusára tavaly előterjesztett terv végrehajtásának előmozdítása.

A finn Martti Ahtisaari által kidolgozott javaslat felügyelt függetlenséget irányzott elő az önállóságát a közelmúltban kinyilvánító volt dél-szerbiai tartomány számára, nagy hangsúlyt fektetve a kisebbségek - elsősorban is a terület északi részén tömbben élő szerbek - jogainak védelmére. Az ellenőrző csoport létrehozása magában a tervben is szerepelt, azzal, hogy vezetője a koszovói nemzetközi jelenlét legfőbb felügyelője.

Feith tájékoztatója szerint az ülésen részt vevők úgy döntöttek, hogy civil képviseletként határozzák meg magukat. A csoportot alkotó államok: Ausztria, Csehország, Finnország, Németország, Olaszország, Svédország, Törökország, Belgium, Hollandia, Franciaország, Magyarország, Szlovénia, Svájc, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok.

Oroszország a várakozásoknak megfelelően távol maradt a bécsi találkozótól, és amint azt az EU-megbízott megjegyezte, kicsi annak a valószínűsége, hogy netán később csatlakozik majd a testülethez. Mindazonáltal jelezte, hogy a csoport nyitott minden, a munkájában részt venni óhajtó ország előtt.