Tiltakoznak a koszovói szerb rendőrők

Vágólapra másolva!
Százötven koszovói szerb rendőr letette a szolgálatot és leadta fegyvereit szombaton, s ezzel országos méretűvé vált tiltakozásuk a függetlenségét kikiáltó állam albán vezetése ellen. Az ország középső részén, Pristina környékén dolgozó rendőrök két napja közölték, hogy nem hajlandóak albán parancsnokok alatt szolgálni; a tárgyalások viszont nem hoztak eredményt.
Vágólapra másolva!

A szerb rendőrök nem ismerik el a független Koszovót, az ENSZ BT máig érvényes 1244-es határozatára hivatkoznak, s azt követelik, hogy továbbra is az ENSZ-közigazgatás, az UNMIK fennhatósága alá tartozzanak. Az UNMIK három éve kezdte el átadni jogosítványait az albán többségű Koszovói Rendőri Szolgálatnak (KPS), de ennek szabályait nem rögzítették. Jelenleg Koszovóban körülbelül 7000 rendőr van, akiknek a 10 százaléka szerb.

Miközben a szerb rendőrök el nem ismert albán fölötteseikkel tárgyaltak a gracanicei rendőrkapitányságon, az épület előtt rohamfelszerelésbe öltözött albán rendőrök sorakoztak fel, s megjelent a KFOR, a nemzetközi békefenntartók helyi svéd kontingensének egy páncélozott járműve és két gépkocsija is. A Pristinából Gracaniceba vezető utat a város határánál az albán és az UNMIK-rendőrség lezárta, s minden járművet ellenőrzött. Gracanice és a környező szerb települések képviselői szombaton azt kérték a KFOR körzeti ír parancsnokától, hogy a sikertelen rendőrségi tárgyalások után a nemzetközi békefenntartó erők szavatolják a biztonságukat.

A legdélibb koszovói szerb enklávéban, Shterpce (Strpce) környékén is UNMIK-parancsnoklás alatt kívánnak tovább dolgozni a szerb rendőrök, ám ők nem kívánják leadni fegyvereiket. Képviselőik egyelőre tárgyalnak az UNMIK és a KPS illetékeseivel. Észak-Koszovóban, ahol a szerbek egy tömbben élnek, a szerb rendőrök mindmáig az UNMIK irányítása alatt működnek. Kísérlet sem történt arra, hogy valamilyen módon a KPS részévé tegyék őket. Az Ibar folyó által albán és szerb többségű részre osztott Mitrovicenak (Kosovska Mitrovica) ma két egymástól jól elkülönülő rendőrsége van.