Berágott Izraelre Abbász a gázai offenzíváért

Vágólapra másolva!
Minden kapcsolatot megszakított Izraellel Mahmúd Abbász palesztin elnök a zsidó állam gázai offenzívája miatt. Izrael vasárnap a Hamász által delegált palesztin miniszterelnök hivatalát bombázta le. A zsidó állam azért indította az offenzívát a radikális Hamász által irányított területet ellen, hogy véget vessen az onnan kiinduló rakétatámadásoknak. A támadásoknak már több tucat civil áldozata van.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett minden kapcsolatot Izraellel Mahmúd Abbász palesztin elnök, miután a zsidó állam halálos áldozatokat követelő offenzívát indított a Gázai övezetben. A műveletben szombaton hatvannyolcan haltak meg. A kapcsolatokat a palesztin fél minden szinten szünetelteti - jelentette Abu Nabil Rudeina palesztin szóvivő, aki szerint semmi értelme nem volt az izraeli támadásnak.

Az izraeli hadsereg vasárnapra virradóra Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász radikális iszlamista mozgalom egyik vezetőjének üresen álló hivatalára is légicsapást mért. Az épület romba dőlt. Szemtanúk szerint a levegő-föld rakéták megrongáltak több környező épületet is, amelyekben többen megsebesültek. Mahmúd Abbász korábban leváltotta Haníjét palesztin kormányfői tisztségéből, de utóbbi semmisnek tekinti a döntést.

Az újabb izraeli támadás azután történt, hogy a zsidó állam hadseregének az övezet ellen indított offenzívájában szombaton 68 palesztin vesztette életét. Ez volt az egyik legnagyobb palesztin veszteség az intifáda (palesztin felkelés) 2000. szeptemberi kirobbanása óta. Az izraeli hadsereg az offenzívával a Gázai övezetből a zsidó állam ellen indított palesztin rakétatámadásoknak akar véget vetni.

Az izraeli offenzíva miatt rendkívüli tanácskozásra ült össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT). A testület sürgős összehívását Mahmúd Abbász palesztin elnök kérte, New York-i idő szerint szombaton. A tanács az erőszakos cselekmények beszüntetésére szólította fel Izraelt és a palesztinokat. A BT nyilatkozata, amelyet Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet olvasott fel, leszögezte: a Biztonsági Tanács tagjait mélységes aggodalommal tölti el a civil életek kioltása Izrael déli részén és a Gázai övezetben, egyúttal elítéli az erőszak eszkalációját.

Elítélte az izraeli támadásokat Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is, aki BT rendkívüli ülésén azt mondta, Izrael "túlzott és aránytalan mértékben" alkalmaz erőszakot a Gázai övezetben. Ban Ki Mun ugyanakkor elítélte a zsidó állam elleni palesztin rakétatámadásokat is, és az erőszak beszüntetésére hívta fel a válságban szemben álló feleket. Az erőszak beszüntetésére szólított fel az Egyesült Államok is, bár hangsúlyozták, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre.

Az offenzíva miatt Mahmúd Abbász szombaton úgy döntött, felfüggeszti a palesztin-izraeli béketárgyalásokat. Lemondta az Ehud Olmert izraeli kormányfővel tervezett eheti találkozóját, és a palesztin és az izraeli tárgyalóküldöttség megbeszéléseit is. Abbász felfoghatatlannak nevezte, hogy Izrael részéről ilyen "borzalmas és rémisztő" válaszlépéseket váltsanak ki a Gázai övezetből palesztin fegyveresek által a zsidó állam ellen indított rakétatámadások, amelyeket a palesztin vezetés elítél.

A Hamász fizeti meg a Gázai övezetbeli helyzet romlása következményeinek az árát - jelentette ki vasárnap Ehud Barak izraeli védelmi miniszter. A miniszter egyúttal közölte, hogy folytatják a katonai akciókat a radikális iszlamista szervezet létesítményei, fegyverraktárai és infrastruktúrái ellen. Barak szóvivője korábban azt közölte: nem szabtak időbeli korlátot a hadművelet befejezésére. A cél az - mondta a szóvivő -, hogy minél távolabbra szorítsák Izrael határától a rakétatámadásokat elkövető palesztinokat, vagy végezzenek velük.