Irakkal barátkozik az iráni elnök

Vágólapra másolva!
Bagdadba látogatott Mahmúd Ahmadinezsád. Ez az első alkalom, hogy iráni elnök látogat Irakba. A két állam szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatát, ami érdekes helyzetet eredményez: az USA által gyakorlatilag megszállás alatt álló Irak az Egyesült Államok egyik legnagyobb térségbeli ellenfelével barátkozik.
Vágólapra másolva!

Baráti fogadtatásban részesült Bagdadban Mahmúd Ahmadinezsád. Ez az első alkalom, hogy iráni elnököt fogadnak Irakban. A kétnapos látogatás egyrészt a két ország közötti viszony rendezésének betetőzése, másrészt jelentős támogatás a síita uralmú vezette iraki kormánynak - írja a BBC. Az iráni elnök iraki kollégájával, Dzsálál Talabánival tárgyalt majd közölte, megerősítik együttműködésüket mind politikai, mind gazdasági, mind kulturális téren.

Az Egyesült Államok sem a találkozó megszervezésében, sem fegyveres biztosításában nem vett részt, még helikopteret sem biztosítottak a számára a repülőtérről. Ahmadinezsádnak így autóval kellett behajtania a városba, a repülőtérről oda vezető rendkívül veszélyesnek tekintett úton. Az USA azzal gyanúsítja Teheránt, hogy iraki síita szélsőségeseket támogat, de a két állam kapcsolatát az USA által gyanakodva figyelt iráni atomprogram is terheli.

Az amerikaiak által gyakorlatilag megszállt Irak amerikai támogatást élvező síita vezetése ugyanakkor baráti viszonyra törekszik Iránnal, amellyel a '80-as években még véres háborút vívott az amerikaiak által megdöntött (de akkor még támogatott) Szaddám Huszein Irakja. A BBC News szerint azonban ez csak átmeneti lehet, a két állam hamarosan rivalizálni fog a térségbeli vezető szerepért. A BBC helyszíni tudósítója szerint ugyanakkor a három állam viszinyát még tovább bonyolíthatja, hogy a síita Irán potenciális szövetségese lehet Amerikának a térségben az afganisztáni szunnita tálibokkal és az al-Kaidával szemben.

Irak és Irán között eközben egyre nagyobb léptékben folyik a kereskedelem, és robbanásszerűen nő a turizmus - főképp iráni síiták látogatnak egyre nagyobb számban vallásuk iraki szent helyeire.