Bush Gázai puccskísérletéről ír a Vanity Fair

Vágólapra másolva!
A Bush-kormányzat titokban fegyveres puccsot készített elő a Hamász szélsőséges iszlamista palesztin szervezet ellen annak 2006-as választási győzelme után, hogy ezzel véres, palesztinközi válságot robbantson ki - állította kedden megjelent számában a Vanity Fair.
Vágólapra másolva!

Az amerikai magazin bizalmas dokumentumokra, valamint palesztin és amerikai források megerősítésére hivatkozva azt írta, hogy George Bush elnök és Condoleezza Rice külügyminiszter megpróbáltak egy palesztin fegyveres erőt felállítani a Mahmúd Abbász elnök vezette Fatah híveinek irányításával a Hamász-kormány megbuktatására. A terv azonban kudarcot vallott, a Fatah-harcosok ugyanis nem hogy nem űzték el ellenségeiket a hatalomból, hanem elővigyázatlanságukkal lehetővé tették, hogy a Hamász teljes ellenőrzése alá vegye a Gázai övezetet - írta a Vanity Fair.

A Hamász szóvivője "Gazagate"-nek nevezte az amerikai magazin cikkét, amely szerinte azt is bizonyítja, hogy a Fatah az amerikaiak eszközévé vált és felelős mindazért, ami történt.