Elege lett az istenkedésből a nepáli kislánynak

Vágólapra másolva!
Hívei élő istenként tisztelik azt a 11 éves nepáli kislányt, aki kilenc év után, önként döntött úgy, inkább visszavonul. A hindu Káli-kultusz követői máris a lehetséges utód után kutatnak, a bíróság azonban két éve már bűncselekménnyé nyilvánította a fiatalkorúak istenként való tiszteletét - írja a The Times.
Vágólapra másolva!

A 11 éves nepáli Szájani Sákja élő isten, számítógépjátékok közkedvelt alakja, hullámvasutakról köszön vissza ránk, és neve több színpadi darabban is feltűnik. Ő a hindu hívők szerint Káli reinkarnációja, aki idő előtt, gyermekfejjel bejelentette: legszívesebben lemondana isteni mivoltáról, és visszavonulna - írja a The Times.

Sákját még kilenc éve szemelték ki a megtisztelő feladatra. Azóta ő a hindu vallás egyik legjobban tisztelt személyisége, aki tavaly a reinkarnációk közül elsőként elhagyta Nepált, és meglátogatott egy hindu közösséget az Egyesült Államokban. Útja során dokumentumfilmet forgattak életéről, meghívták a Fehér Házba és elvitték egy állatkertbe is. Egyes nepáli források szerint a kislány visszavonulását ez az út idézte elő.

A nepáli tisztviselők szerint a két dolognak semmi köze sincs egymáshoz. Azt állítják, hogy Sákja visszavonulását a lány családjának kérésére engedélyezték. Hozzátették, a kislány már amerikai útja során többször elmondta, hogy nem szeretne tovább istennő maradni. A brit lap úgy tudja, hogy a buddhista vallást gyakorló rokonok állítólag saját vallásuk egyik istennőjét látják benne, ezért kérték a 11 éves gyerek áthelyezését.

Visszaélnek velük

Az istennőt védő testület, amely évente közel 100 ezer font (40 millió forint) bevételre tesz szert a turisták által vásárolt kegytárgyakból, megkezdte a lehetséges utód felkutatását. Az új reinkarnációt hosszadalmas procedúrát követően, egészen fiatal, két- és négyéves lányok közül választják ki.

A vallási szertartást azonban évek óta sokan ellenzik, mert szerintük az utódok nem részesülnek sem alapvető oktatásban, sem a gyermekek számára fontos társadalmi normák elsajátításához szükséges nevelésben. A visszavonult Kálikat - akikről úgy tartják, hogy balszerencsét hoznak - általában kiközösítik. A nepáli legfelsőbb bíróság a tiltakozás és más, az istennő nevében elkövetett pénzügyi visszaélések, vesztegetések hatására, két éve gyermek elleni bűncselekménnyé nyilvánította a fiatalkorúak élő istenként való tiszteletét.