Baleseti díjat szednének a koccanó cseh autósoktól

Vágólapra másolva!
Több száz, vagy akár több ezer koronát kell fizetnie majd a balesetet szenvedett cseh autósoknak, ha a helyszínre rendőrt hívnak, de az autójukban esett kár nem éri el a 250 ezer koronát. Az erről szóló tervezetre a kormány rábólintott, a cél, hogy a rendőrségnek ne menjen el annyi ideje a kisebb balesetekre.
Vágólapra másolva!

Baleseti helyszínelési díjat kell fizetniük a cseh autósoknak a jövőben, ha a kár nem éri el a 250 ezer koronát (2,6 millió forintot). Az erről szóló tervezetet a cseh kormány már elfogadta, de még nem iktatták törvénybe.

Az újítás célja az, hogy könnyítsenek a rendőrség adminisztrációs leterheltségén. Jelenleg a rendőröknek csak az 50 ezer koronányi kár alatti balesetekhez nem kötelező kimenniük. Nyolc karambolból csupán egy jár nagyobb kárral Csehországban, ám ezeknek magas a száma: 2006-ban összességében 188 ezer baleset történt. A statisztikák szerint évente 16 ezer órája megy el kisebb balesetek adminisztrációjával a rendőrségnek Csehországban.

Ha a 250 ezer koronás kárhatárt megszavazzák a cseh honatyák, akkor annak az autósnak, aki indokolatlanul hív rendőrt balesetéhez, több száz, vagy akár több ezer koronát kell fizetnie a rendőrségnek.