Szlovénia elismerte Koszovót

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Szlovénia - elsőként a volt jugoszláv tagköztársaságok közül - szerdán elismerte a független Koszovót. Szerbia válaszul diplomáciai jegyzékben tiltakozott és hazarendelte nagykövetét.
Vágólapra másolva!

A szlovén parlament 57-4 arányban támogatta a dél-szerbiai tartomány által február 17-én kikiáltott függetlenséget. Szlovéniával tizenötre nőtt a Koszovót elismerő EU-tagállamok száma.

"Ez a döntés nem irányul Szerbia ellen. Szlovénia nem öncélból cselekszik, az európai és a nemzetközi politika alapján döntött így" - mondta a szavazás előtt Dimitrij Rupel külügyminiszter.

A szlovén kormány két hete kérte a parlamentet Koszovó elismerésére. Elemzők szerint azért húzódott el az elismerés, mivel Szlovéniának fontos üzleti érdekei fűződnek Szerbiához, amely közelebbről nem meghatározott intézkedéseket helyezett kilátásba a Koszovót elismerő országokkal szemben.

Koszovó függetlenségének kikiáltása napján szerb tüntetők megtámadták Szlovénia belgrádi nagykövetségét, és a szlovén külügyminisztérium felszólította az állampolgárait, hogy csak akkor utazzanak Szerbiába, ha szükséges. A felszólítás továbbra is érvényben van.

Szlovénia 1991-ben kiáltotta ki a függetlenséget, 2004-ben lépett be a NATO-ba és az EU-ba, az első volt kommunista ország, amely csatlakozott az euróövezethez.

Szerbia diplomáciai jegyzékben tiltakozott a ljubljanai kormánynál Koszovó függetlenségének elismerése miatt. Vuk Jeremic szerb külügyminiszter a tiltakozás jegyében "konzultációra" hazarendelte országa ljubljanai nagykövetét, a két ország diplomáciai kapcsolatai ezzel követségi tanácsosi szintre süllyedtek.

Belgrád így jár el minden olyan ország esetében, amely elismeri Szerbia albán többségű déli tartományának február 17-én egyoldalúan kikiáltott függetlenségét.