Bankot próbáltak befalazni a zöldek Bécsben

Vágólapra másolva!
A Bécs centrumában található Erste Bank főbejáratát próbálták meg befalazni a Greenpeace aktivistái. A nemzetközi környezetvédő civil szervezet ezzel tiltakozik az ellen, hogy az Erste részt vesz a szlovákiai Mohiba tervezett két új reaktor építésében.
Vágólapra másolva!

Megpróbálták befalazni csütörtök reggel a Greenpeace aktivistái a Bécs centrumában található Erste Bank főbejáratát. A környezetvédők ezzel tüntetnek az ellen, hogy az Erste részt vesz a szlovákiai Mohiba tervezett két új nukleáris reaktor pénzügyi finanszírozásában.

Mózes Szabina, a Greenpeace magyarországi szóvivője szerint az akcióban 30, köztük két magyar aktvista vett részt. A zöldek kötülbelül egy méter magas falat tudtak emelni, mire a rendőrök kiérkeztek. Az aktivistákat elvitték a rendőrök, de nem tartoztatták le őket, pár órával később szabadon távozhattak.


Épül a fal

Az újabb mohi reaktorok építését azért ellenzi a Greenpeace, mert azok az 1970-es évekbeli szovjet tervek alapján készülnének. Így a zöldek szerint a tervek korántsem biztonságosak. A Greenpeace arra is figyelmeztet, hogy az atomerőmű jelenlegi fejlesztési terve 1986-os - a csernobili katasztrófa évében - született dokumentum. Az akkori döntést így nem előzte meg társadalmi egyeztetés.