Az Egyesült Államok elveti Koszovó felosztását

Vágólapra másolva!
Elvetette Koszovó szerbek és albánok közötti megosztásának gondolatát a pénteken Pristinában tárgyaló Daniel Fried európai és eurázsiai ügyekben illetékes amerikai külügyi államtitkár-helyettes.
Vágólapra másolva!

Fried, kinek személyében első ízben látogatott amerikai vezető politikus Koszovóba a függetlenség február 17-i kikiáltása óta, leszögezte, hogy Koszovó megosztását az Európai Unió, az Egyesült Államok, s szerinte Oroszország is "hivatalosan" elvetette. Erre nem fog sor kerülni, türelemmel ki kell várni, hogy a koszovói intézmények kialakuljanak.

Az amerikai államtitkár-helyettes Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet keddi szavaira utalt, amelyek szerint a koszovói függetlenség egyoldalú kikiáltása Koszovó de facto megosztásához vezethet és a valóságban ez is történik.

Az amerikai államtitkár-helyettes szerint a megosztásnak azért sincs értelme, mert a koszovói szerb lakosságnak több mint a fele nem a terület északi részén él.

Az 1999 után Koszovóban maradt 120 ezer szerb közül mintegy 40 ezren élnek északon, a szerb határ közelében tömbben.

Fried úgy vélekedett, hogy "Szerbia megérdemli az európai jövőt", amelyet senki nem fog megakadályozni, ugyanakkor bírált bizonyos, nyugtalanítónak nevezett szerbiai megnyilvánulásokat. Utalt a belgrádi amerikai nagykövetség február 21-i megtámadására, amelyet megelőzött a koszovói függetlenség elleni nagy tüntetés.

Az amerikai államtitkár-helyettes ugyancsak elítélte a Koszovó északi részén végrehajtott szerb "provokációkat", amelyekre meglátása szerint a koszovói vezetés érett módon reagált.