Újrakezdődhetnek a ciprusi egyesítési tárgyalások

Vágólapra másolva!
Törökország és Görögország egyaránt reményét fejezte ki, hogy még idén újrakezdődhetnek a megosztott földközi-tengeri szigetország, Ciprus egyesítését célzó tárgyalások.
Vágólapra másolva!

"Azt gondoljuk, hogy 2008-ban fontos lehetőség nyílt előttünk" - mondta Ali Babacan török külügyminiszter, miután görög kolléganőjével, Dora Bakojannisszal tárgyalt Ankarában. Megbeszélésükre nem sokkal azután került sor, hogy Demetrisz Hrisztofiasz újonnan megválasztott ciprusi (görög) elnök és a kizárólag Ankara által elismert, szakadár Észak-ciprusi Török Köztársaság elnöke, Mehmet Ali Talal úgy döntöttek, heteken belül találkoznak, hogy megvitassák a 2004-ben megfeneklett egyesítési tárgyalások felújítását.

"Egyetértünk abban, hogy az előttünk álló időszakban egymást követhetik a Ciprussal kapcsolatos fejlemények" - reagált Babacan szavaira Dora Bakojannisz, meggyőződését fejezve ki, hogy hozzájárulhatnak a Ciprus előtt megnyíló lehetőség megragadásához. Bakojannisz egy nőnapi konferencián vesz részt a török fővárosban; az eseményt Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök kormányzó pártja, az iszlamista gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja rendezte.

A térségben egymás vetélytársának számító Görögország és Törökország az utóbbi évtizedben igyekszik javítani viszonyán, amelyet mindenekelőtt Ciprus 1974-es kettészakadása és az égei-tengeri szigetek feletti fennhatóság kérdése tett feszültté. Ciprus új, kommunista elnöke, Demetrisz Hrisztofiasz alig néhány órával a február 24-i elnökválasztásokon aratott győzelme után felvette a kapcsolatot Mehmet Ali Talallal, felkeltve a reményét adnak, hogy a belátható jövőben véget lehet vetni a szigetország 34 éve tartó megosztottságának.