Állóháború alakult ki Gázában

Vágólapra másolva!
Az izraeli hadsereg hétfőn csökkentette jelenlétét a Gázai övezetben - állítja több izraeli védelmi tisztségviselő. Palesztin vezetők attól tartanak, hogy ezzel sem változik semmi a térségben, és az izraeli hadsereg akár több évig is blokád alatt tarthatja a területet.
Vágólapra másolva!

Állóháború alakult ki a Gázai övezetben a Hamász és a térségbe bevonuló izraeli csapatok között. Az utóbbi napokban mind Izrael, mind pedig az övezetet ellenőrző Hamász radikális szervezet vezetői is azt közölték, ha a másik fél felhagy a támadásokkal, akkor maga is hasonlóképpen jár el. Ennek ellenére jelentős változás nem történt a térségben.

Egyelőre nem tudni, hogy a felek megállapodtak-e a fegyverszünetben. A két fél között - miután egyik sem hajlandó közvetlenül tárgyalni a másikkal - Egyiptom közvetít, ám eddig hivatalosan sem Izrael, sem a Hamász nem beszélt megállapodásról. Számi Abu Zuhri, a Hamász szóvivője hétfőn csak annyit közölt, hogy még nem kötöttek szabályos tűzszünetet Izraellel. A szervezet tisztségviselői megerősítették azonban, hogy ennek érdekében folyamatban vannak a tárgyalások.

Továbbra is blokád alatt

Az izraeli hadsereg hétfőn utasítást kapott arra, hogy csökkentse aktivitását a Gázai övezetben - állítja több izraeli védelmi tisztségviselő. A politikai vezetéstől érkező utasítás szerint a hadsereg felhagy az övezet elleni légi csapásokkal és a területre történő szárazföldi behatolásokkal.

A döntés hátterében az áll, hogy a múlt hét második felétől ritkábbak lettek az övezetből izraeli területek ellen indított palesztin rakétatámadások. Ennek értelmében az izraeli hadsereg már szerda óta nem hajtott végre légi csapást vagy szárazföldi támadást Gázában - közölte a hadsereg szóvivője.

Forrás: EPA
A blokádot továbbra is fenntartják

A most bevezetett izraeli intézkedés nem sokat változtat a helyzeten - állítják a térségben tevékenykedő humanitárius szervezetek, amelyek szerint az 1967-es hatnapos háború óta nem volt ennyire válságos állapot a Gázai övezetben. A január végén lezárt izraeli-palesztin és palesztin-egyiptomi határok ugyanis továbbra is blokád alatt állnak. A blokád elsősorban a polgári lakosságot sújtja, a határzár mögött élő palesztinok nehezen jutnak élelmiszerhez. A térség áramszolgáltatása is akadozik.

Izrael először 1967-ben szállta meg a Gázai övezetet. Akkor évtizedekig állomásoztatott csapatok a területen, amelyek - a hivatalos vélemény szerint - az odatelepített zsidó lakosságot védték. A megszállást csak 2005-ben oldották fel teljesen. A mostani megszállás óta 120 palesztin vesztette életét az izraeli hadsereg akcióiban, míg a gázai rakétatámadások során négy zsidó halt meg. Egyes, név nélkül nyilatkozó palesztin tisztségviselők szerint a megszállás akár évekig is eltarthat.

A Gázai övezetet érintő intézkedéssel egy időben a hadsereg megszüntette hétfőre virradóan Ciszjordánia teljes zárlatát, amelyet a csütörtöki, nyolc halálos áldozatot követelő, nyugat-jeruzsálemi merénylet után vezettek be. A teljes zárlatot eredetileg már vasárnap feloldották volna, de meghosszabbították. A Ciszjordániában évek óta érvényben lévő, enyhébb korlátozásokat azonban fenntartják.