Eljárás indult egy pedofíliával gyanúsított lengyel pap ellen

Vágólapra másolva!
A szczecini államügyészség eljárást indított egy pedofíliával gyanúsított lengyel pap ellen, tizenhárom évvel az első panaszok felbukkanása után.
Vágólapra másolva!

Egy ügyészségi szóvivő jelentette be hétfőn az eljárás kezdetét. Ugyanazon a napon leleplezőnek szánt írás jelent meg az ügyről a Gazeta Wyborcza című lengyel baloldali liberális lapban. Egy Domonkos-rendi szerzetes azzal vádolta az egyházi hatóságokat, hogy éveken át eltussolták az ügyet.

Marcin Mogielski szerzetes átadta beszámolóját a lapnak azokról a beszélgetésekről, amelyeket egy egyházi kezelésben lévő szczecini gyermekotthon négy korábbi lakójával folytatott. A nehezen nevelhető gyerekek szczecini otthonának egykori lakói azzal vádolják az intézmény akkori vezetőjét, Andrzej atyát, hogy szexuálisan zaklatta őket a kilencvenes években.

A négy állítólagos áldozat panaszt tett 1995-ben az otthon nevelőinél, azok pedig értesítették az illetékes püspököt. Hasztalan fordultak azonban a város akkori, majd későbbi püspökéhez, az elöljárók arra intették a panasztevőket, hogy "ne ártsanak az egyháznak" - írta a Gazeta Wyborcza a szerzetes beszámolója alapján.

A megvádolt Andrzej atya tagadja és ellene irányuló ármánykodásként tünteti fel a vádakat.