Szexbotrányba keveredett a New York-i kormányzó

Vágólapra másolva!
Állítólag prostituáltat rendelt magának egy szállodai szobába Eliot Spitzer a múlt hónapban. A demokrata politikus egy nemzetközi prostituált-hálózat ügyében folyó nyomozás során bukott le. Tettét beismerte, és bocsánatot kért, de hiába követelik sokan, egyelőre lebegteti lemondását. A keddi vezető lapok Spitzer fejét követelik.
Vágólapra másolva!

Az amerikai sajtóban hétfőn bombaként robbant a hír: Eliot Spitzer, New York állam demokrata párti kormányzója valószínűleg igénybe vette egy nemzetközi prostituált-hálózat szolgáltatását.

Spitzer, aki 2007. január 1. óta tölti be New York szövetségi állam kormányzói posztját - elődje a magyar származású George Pataki volt - hétfőn közvetve beismerte, hogy a The New York Times által aznap megszellőztetett hír igaz.

A házas, háromgyerekes demokrata politikus közölte, megszegte családja felé vállalt kötelességeit. Bocsánatot kért családjától és az emberektől, akiket, mint modta jobban is szolgálhatott volna. "Csalódtam, hogy nem voltam képes azok szerint mércék szerint élni, amelyeket elvártam volna magamtól" - közölte. A prostituált-hálózattal kapcsolatban nem mondott semmit, és nem kívánt választ adni a lemondását firtató kérdésekre sem. Csak annyit közölt, hogy hamarosan válaszol. A New York állami republikánusok azonnali lemondását követelték.

A The New Sork Times szerint a rendőrség négy embert vett őrizetbe múlt héten a prostituált-hálózattal kapcsolatban. Spizer akkor bukott le, amikor a múlt hónapban lehallgattak egy szállodai telefont a nyomozók. Ezen állítólag a kormányzó rendelt magámak egy prostit.

Az amerikai lapok szerint a nyomozás a Emperor's Club VIP nevű prostihálózattal kapcsolatban folyik, amely nemcsak amerikai, de európai nagyvárosokban is működött. Több mint 50 nőt közvetítettek ki, cserébe óránként 1000 és 5500 dollár közötti árat kértek.

A BBC New York-i tudósítója szerint Spitzer szénája nem áll túl jól, szüksége lesz befolyásos demokrata párti barátainak segítségére, ha túl akarja élni a botrányt, és folytatni akarja politikusi karrierjét.

A botrány árnya ugyanakkor rávetül Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiránsra is, akinek Spitzer közeli szövetségese, és támogatja is kampányát. Spitzer ráadásul egyike a szuperdelegáltaknak is - akik saját akaratuk szerint szavazhatnak majd a demokrata elnökjelölöő nagygyűlésen.

Spitzert 2006-ban választották kormányzóvá, etikai reformmal kampányolt. Korábban főügyészként dolgozott New Yorkban, ahol csak a Wall Street-i seriffként emlegették - kitartóan küzdött a pénzügyi bűncselekmények ellen. Sikerei nyomán 2002-ben az "Év kereszteslovagja" címet kapta a Time Magazine-tól. Kormányzóként kemény álláspontot képviselt a porstituáltak ügyében is.

Keddi lapok: mondjon le!

A kormányzó egy dolgot tehet: lemond - írták vezető amerikai lapok kedden. A The New York Times szerint nem egyszerűen magánügyről van szó, a kormányzó nemcsak a családját, de a közvéleményt is elárulta.

A The Wall Street Journal már múlt időben írt Eliot Spitzerről, a kormányzó felemelkedéséről és bukásáról értekezett. A The Washington Times szerint a demokrata politikusnak a történtek után csak egy lehetősége maradt: a távozás.