Körözik a liechtensteini adóbotrány informátorát

Vágólapra másolva!
Nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Liechtenstein az ellen a férfi ellen, aki az egyik helyi bankból lopott adatokat eladta a német titkosszolgálatnak, kirobbantva ezzel a nemzetközi adóbotrányt. Az egykori informatikus állítólag külföldön bujkál, és veszélyben érzi magát. A német adóhivatal még nem válaszolt az APEH kérdésére, miszerint Magyarország is megkapja-e a liechtensteini alapokba mentett pénzek adatait.
Vágólapra másolva!

Liechtenstein nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az ellen a banki alkalmazott ellen, aki előidézte a nemzetközi pénzügyi botrányt - közölte szerdán a vaduzi rendőrség. Az LGT bank egykori külsőse pénzért adatokat szolgáltatott ki a német titkosszolgálatnak a német adóalanyok ottani számláiról.

A német kormány nemrégiben beismerte, hogy több mint négymillió eurót fizetett ki a férfinak, hogy segítségével megszerezze a bank belső dokumentumait. Németországban ennek alapján indult vizsgálat mintegy ezer adózó ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy liechtensteini bankbetéteik révén kibújtak bizonyos németországi adókötelezettségeik alól. Az így kipattant adóbotrányba bukott bele a német posta időközben lemondott vezetője, Klaus Zumwinkel is.

Az adattolvaj - egy 42 éves liechtensteini férfi - 2001 áprilisa és 2002 novembere között dolgozott külső informatikai szakértőként az LGT egyik leányvállalatánál. A férfi jelenleg álnéven bujkál külföldön, de a Focus magazin, illetve a Der Spiegel német folyóiratok értesülése szerint e-mailben és telefonon többször is jelentkezett a német titkosszolgálatnál azzal, hogy életveszélyben érzi magát.

Más országok - köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália, Olaszország, Svédország, Kanada, Új-Zéland és Görögország - is jelezték, hogy igényt tartanak a Lichtensteinbe mentett vagyonokra vonatkozó adatokra. A magyar adóhivatal egyelőre csak azért kereste meg a német szervezetet, hogy megtudja, valóban nyilvánossá fogják-e tenni a teljes adatbázist. Az APEH sajtóosztályán szerdán azt mondták az [origo]-nak, hogy még nem érkezett meg a német fél válasza.