Putyin üzletelne a NATO-val

Vágólapra másolva!
Vlagyimir Putyin orosz elnök kész segíteni a NATO-nak Afganisztánban, ha a katonai szövetség zárva tartja kapuit Ukrajna és Grúzia előtt - közölte a Gazeta Wyborcza című lengyel lap péntek este internetes oldalán, diplomáciai forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A lap szerint a NATO már hetek óta tárgyalásokat folytat Moszkvával arról, hogy az oroszok engedélyezzék egy tranzitútvonal megnyitását Afganisztán felé, az ottani, NATO vezetésű nemzetközi békeerők ellátásának biztonságosabbá tételére.

A Gazeta Wyborcza úgy tudja, hogy a legutóbbi, Angela Merkel német kancellárral folytatott moszkvai munkaebédjén Putyin továbbment: felvetette, hogy Oroszország katonákat küldene Afganisztánba, ezzel segítve az emberhiánnyal küzdő szövetségeseket. "A segítségnyújtás fejében Putyin két dolgot követel: először is, hogy a NATO zárja be kapuit Ukrajna és Grúzia előtt, másodszor pedig, hogy az orosz elnököt egyenjogú partnerként, nem pedig pusztán meghívottként kezeljék a NATO áprilisi bukaresti csúcstalálkozóján" - írja a lengyel lap.

Ukrajna és Grúzia, az egykori Szovjetunió két tagállama abban bízik, hogy a csúcsértekezleten hivatalosan NATO-tagjelöltté válhat. A NATO-tagállamok viszont nagyon megosztottak ebben a kérdésben: az amerikaiak, a lengyelek és a balti államok támogatják az ukrán és a grúz csatlakozási szándékot, a németek és a franciák viszont jóval óvatosabbak.