Zuhan az osztrák kormány népszerűsége

Vágólapra másolva!
Alaposan megsínylették az osztrák nagykoalíciós kormány népszerűségi mutatói az állandósult belső vitákat és szakadással fenyegető hatalmi marakodásokat.
Vágólapra másolva!

A parttalan civakodások miatt soha nem tapasztalt mélységbe süllyedt mind a szociáldemokrata (SPÖ) kancellár, Alfred Gusenbauer, mind a helyettese, a néppárti (ÖVP) Wilhelm Molterer népszerűségi indexe. A márciusban készült APA/OMG-felmérés szerint a kancellár iránti bizalom tavaly december óta 19 százalékot esett. Az alkancellár iránti bizalom ugyancsak megrendült, és 12 százalékponttal esett vissza.

Még sohasem fordult elő, hogy egy hivatalban lévő kancellár népszerűségi mutatója ilyen alacsony legyen - kommentálta a felmérés eredményét az OMG közvélemény-kutató intézete vezetője, Wolfgang Bachmayer a Kurier osztrák lap szombati számában.

Feltűnő, hogy a megkérdezettek körében azoknak a szociáldemokrata, illetve néppárti minisztereknek a népszerűsége növekedett, akik a jelentősebb kormányprogramok összehangolását, illetve megvalósítását már egy ideje gúzsba kötő pártellentétek áthidalását szorgalmazzák.

Egy másik, a Profil hírmagazin megbízásából készült - de ugyancsak az OMG által elvégzett - felmérés azt mutatta ki, hogy ha az osztrákok közvetlenül választhatnák meg a kancellárt, akkor csak 11 százalékuk szavazna Alfred Gusenbauerra. Wilhelm Molterre is csak 14 százalékuk adná a szavazatát. A Zöldek vezérét, Alexander Van der Bellent 13 százalékuk látná szívesen a kancellári székben.

Ami a pártok népszerűségét illeti, a múlt hét végén megrendezett alsó-ausztriai tartományi választáson fölényes győzelmet arató ÖVP - amely a 2006. évi parlamenti választáson csupán hajszállal szorult az SPÖ mögé - tovább növelte előnyét. A konzervatívok a szavazatok 35 százalékát gyűjtenék be, ha ma lennének a választások. Az Alsó-Ausztriában csúfos vereséget szenvedő SPÖ csupán a voksok 30 százalékára számíthatna.

A hétfői számában megjelenő, de már a hét végén kivonatosan ismertetett tudósításában a Profil azt írta, hogy a néppárt komolyan készül a koalíció felbontására, ha a szociáldemokraták nem teljesítik követeléseit, és nem mutatnak kellő készséget a kormánycélkitűzésekben való megállapodásra.

A néppártot vezető alkancellár egy nyilatkozatában a húsvéti szünetet szabta meg határidőként arra, hogy az SPÖ "észhez térjen". A folyóirat tudomása szerint az ÖVP már részletes kampánytervvel rendelkezik arra az esetre, ha összeomlik a koalíció, és sebtében kiírják - június elsejére - az előre hozott választásokat.

A Profilban közölt felmérés alapján azonban az osztrákok 63 százaléka elutasítja, hogy időközi szavazást tartsanak.