Aláírták az amerikai-magyar vízummentességi memorandumot

Vágólapra másolva!
Ünnepélyes keretek között aláírták az amerikai-magyar vízummentességi szerződés alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot hétfőn Washingtonban.
Vágólapra másolva!

A memorandumot - amelynek szövegéről a múlt pénteken zárultak le az egyeztetések az amerikai fővárosban - Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter és Somogyi Ferenc washingtoni nagykövet látta el kézjegyével. Chertoff ugyanaznap hasonló nyilatkozatot írt alá Szlovákia és Litvánia képviselőjével.

A memorandum azokat az alapelveket rögzíti, amelyek alapján - feltehetően 2009 januárjától - működhet majd a vízummentes beutazást biztosító rendszer.

Az Egyesült Államok elektronikus utaskiléptető rendszer kiépítését tervezi, hogy regisztrálni tudják a kilépő forgalmat, s fel lehessen mérni, kik maradnak az országban illegálisan, tartózkodási engedélyük lejárta után. Washington ennek az elektronikus rendszernek a beüzemelését az év végére ígéri.

Washington az Európai Unióba négy éve belépett tagállamok közül elsőként február 26-án Csehországgal zárta le az egyeztetési folyamatot, a felek aláírták a memorandumot. Észtország és Lettország két hete szerdán írta alá az egyetértési nyilatkozatot.

A vízummentességi státus feltétele, hogy a vízumkérelmek elutasítási rátája 10 százaléknál kisebb legyen. Magyarországot a szerződés előkészítése során Washington ugyanúgy kezeli, mint azokat az országokat, amelyek már az elutasítási küszöb alá kerültek, jóllehet a magyar mutató tavaly 10,3 százalék volt. Washington figyelembe vette az egészen csekély mértékű túllépést, valamint az egyértelműen csökkenő tendenciát: a ráta hat éve még 20, egy éve 12,7, tavaly pedig már csak 10,3 százalék volt.

A budapesti amerikai nagykövet várakozása szerint az idén ősszel lezáruló pénzügyi évben Magyarország már bizonyosan a 10 százalékos küszöb alá kerül.