Megfutamították a szerbek az ENSZ-rendőröket Koszovóban

Vágólapra másolva!
Kivonták az ENSZ-rendőröket Kososvska Mitrovica szerbek lakta részéből. A szerbek molotovkoktélokat és állítólag gránátot dobáltak a rendfenntartókra, sőt egyes hírek szerint lőfegyvereket is használtak. Sok lengyel ENSZ-rendőr sérült meg. A rendőrök többeket letartóztattak, de a tömeg sokakat kiszabadított. Az indulatok azt követően szabadultak el, hogy hajnalban az ENSZ-rendfenntartók visszafoglaltak egy szerbek által három napja megszállt bíróságot.
Vágólapra másolva!

Kivonták az ENSZ koszovói rendőrségének erőit Kosovska Mitrovica északi, szerbek lakta részéből. A kivonulást azután rendelték el, hogy súlyos zavargásokhoz vezetett az ENSZ-rendőrség hajnali akciója. Az UNMIK rendfenntartói és KFOR-katonák visszafoglalták a helyi bíróság épületét az azt megszálló szerb alkalmazottaktól, és közülük több tucatot letartóztattak.

Az akció utcai zavargásokat robbantott ki Kosovska Mitrovicán. A város északi részének feldühödött szerb lakói kövekkel, molotov-koktélokkal támadták az ENSZ-közigazgatást, az UNMIK rendfenntartóit, akik könnygázzal és hanggránátokkal igyekeztek szétoszlatni őket.

Szerb és lengyel sérültek

A zavargásokban legalább húsz ember megsebesült, közülük egy szerb tüntető súlyosan. A sérültek között rendőrök és KFOR-katonák is vannak, a bíróság épületében megsebesült három ENSZ-rendőr és két KFOR-katona, feltehetően egy, az udvarra behajított kézigránáttól. A lengyel rendőrség szerint az összecsapásokban megsebesült 22, az ENSZ-misszió kötelékében szolgáló lengyel rendőr. A rendfenntartókra a lengyel rendőrségi szóvivő szerint lőfegyverekkel is tüzeltek a dühös szerbek.

Az ENSZ-rendőrök és a NATO-vezette koszovói nemzetközi békefenntartó erők (KFOR) hétfőn ostromolták meg a szerb tüntetők által három nappal ezelőtt elfoglalt bírósági épületet. Az azt megszálló szerb férfiakat megbilincselve, a nőket hátrakötözött kézzel vezették ki, és járművekre rakták, hogy Pristinába szállítsák őket. Ekkor állták útjukat gépkocsikkal a városban lakó szerbek, rátámadtak a rendőrökre, valamint a bíróság épületét védő francia KFOR-katonákra, és és 20 embert kiszabadítottak.

Hogy a letartóztatásban maradt több mint harminc ember hol van, azt egyelőre nem tudni. Veton Eljsani, a Koszovói Rendőrség szóvivője szerint az UNMIK tulajdona elleni erőszakos támadással vádolják őket.

Visszatértek a régi alkalmazottak

A bíróságot pénteken kerítették hatalmukba az onnan 1999-ben elzavart szerb bírósági alkalmazottak. A bírók, ügyészek, más bírósági dolgozók azóta magánházakban, lakásokban végezték a munkájukat, megmaradva a szerb jogrendszer keretei között. Szombaton a koszovói ENSZ-misszió tárgyalni próbált a tüntetőkkel, de ők nem voltak hajlandók elhagyni az épületet. Az épületben jelenleg két ENSZ-törvényszék működik.

Fotó: MTI

A tiltakozás Koszovó függetlenségének kikiáltása után négy nappal, február 21-én kezdődött: a régi alkalmazottak azt követelték, hogy engedjék vissza őket egykori munkahelyükre. Naponta megjelentek nem messze tőle, minden nap valamivel közelebb mentek hozzá, és négy nappal ezelőtt meg is szállták az épületet.