Tagadja a tüntetők lövetését a tibeti kormányzó

Vágólapra másolva!
Nem használtak fegyvert a lhászai tüntetők ellen - állítja a tibeti kormányzó. Kiangba Punkog szerint valójában a tibeti fővárosban tiltakozók öltek meg 13 ártatlan embert. A tibeti emigráns kormány szerint azonban több száz halálos áldozata van az erőszakba fulladó tiltakozásoknak. A tibeti kormányzó arra biztatja a lázadókat, hogy hétfő éjfélig adják fel magukat, ellenkező esetben szigorú fellépéssel fenyeget.
Vágólapra másolva!

A kínai rendfenntartó erők nem használtak fegyvert a tibeti fővárosban, Lhászában kirobbant erőszakos tiltakozó akciók megfékezésekor - állította hétfőn Pekingben Tibet autonóm régió kormányzója. Kiangba Punkog szerint nem dördültek lövések, a kínai népi felszabadítási hadsereget nem is vetették be, csak a rend helyreállítása után, a nyugalom fenntartása érdekében. Szombaton a régió kormánya még azt közölte, a rendfenntartók figyelmeztető lövéseket adtak le a tüntetéseken.

A felkelők megöltek 13 ártatlan embert, felgyújtottak 300 épületet, többek között 214 boltot. A pénteki zavargásokban 61 rendőr megsérült, több mint 300 üzletet és több mint félszáz autót felgyújtottak - sorolta a kormányzó. A történtekért "a dalai láma klikkjét" tette felelőssé, de azt ígérte, a hatalom elnéző lesz azokkal szemben, akik együttműködnek és megbánást mutatnak Azok viszont, akik súlyos bűncselekményeket követtek el, vagy továbbra is ellenszegülnek, szigorra számíthatnak. A felkelők hétfő éjfélig kaptak határidőt arra, hogy feladják magukat.

A kínai hivatalos közléssel szemben az észak-indiai Dharamszalában székelő emigráns tibeti kormány azt állítja, több száz halálos áldozata van a tibeti erőszaknak.

Terjed az indulat

A lázadás vasárnap más szomszédos tartományba is átterjedt. Secsuán tartományban, Apában (tibeti nevén Ngasza)voltak zavargások - ahol ezer buddhista szerzetes vonult az utcára -, itt a BBC szerint heten meghaltak a rendőrökkel folytatott utcai összecsapásokban. A londoni székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért civil szervezet szerint legalább nyolc halálos áldozatot követelt itt egy a rendőrségi sortűz, más civil szervezetek 13, illetve 30 halálos áldozatról beszélnek.

Macsuban, Ganszu tartományban, több százan tiltakoztak az utcán, de sokfelől érkeztek jelentések kisebb tüntetésekről.

Az események nyomán Nepálban is elszabadultak az indulatok, a nepáli rendőrség Katmanduban száz, száműzetésben élő tibetivel csapott össze. A tibetiek - köztük buddhista szerzetesek - a lhászai tüntetések elfojtása miatt tüntettek, és az ENSZ helyi kirendeltségére akartak bejutni. Ekkor rontottak rájuk a rendőrök, akik 30 tüntetőt vettek őrizetbe. Egy rendőr szerint a tüntetők le akarták zárni a világszervezet épülete melletti utcát.

A zavargások múlt hétfőn, a Kína elleni sikertelen tibeti népfelkelés 49. évfordulóján kezdődtek, amikor a pekingi nyári olimpia ellen tiltakozó több száz tibeti emigráns megpróbált Indiából eljutni Tibetbe. A helyzet a hét második felére kritikussá vált. A hatóságok erőszakot alkalmaztak Lhászában a tüntetők ellen, akik bevándolró kínaiak boltjait gyújtották fel, és kövekkel dobálták a rendőröket. Szemtanúk fegyverropogásról, nagyszámú katona jelenlétéről számoltak be.