Kilenc hónap után lett kormánya Belgiumnak

Vágólapra másolva!
Csütörtökön teszi le a hivatali esküt az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata politikus vezette, ötpárti új belga kormány. Belgiumnak a tavaly június 10-én megtartott választások óta nem volt stabil kormánya.
Vágólapra másolva!

Létrejött, és csütörtökön leteszi a hivatali esküt II. Albert király előtt az Yves Leterme flamand kereszténydemokrata politikus vezette, ötpárti új belga kormány. A kormányban a flamand és a vallon kereszténydemokraták, valamint a flamand és a vallon liberálisok mellett helyet kaptak a vallon szocialisták is.

Belgiumnak a tavaly június 10-én megtartott választások óta nem volt stabil kormánya. Addig szocialista-liberális koalíció kormányzott, Guy Verhofstadt flamand liberális politikus vezetésével. A koalíció a választásokon vereséget szenvedett, és az új helyzetben mindenki jobbközép kormánykoalícióra számított.

A 47 éves flamand kereszténydemokrata Leterme azonban hosszú hónapokon át nem volt képes elfogadtatni a kormánykoalícióra kiszemelt vallon pártokkal azokat az államreform-javaslatait, amelyek a két népközösség és a két tartomány eddiginél is nagyobb önállóságát célozzák. A holland nyelvű flamandok szívesen lazítanák a szövetségi állam kötelékein, hiszen ők a nagyobb adófizetők, a francia ajkú vallonok pedig értelemszerűen a támogatások nagyobb címzettjei.

Leterme már kétszer feladta a próbálkozást, karácsony előtt így az uralkodó ismét Verhofstadtot bízta meg kormányalakítással, de csak ideiglenes jelleggel, az idei húsvétig tartó időszakra. Időközben a tárgyalásokba bevonták a vallon szocialistákat is, most tehát Leterme vezetésével csaknem nemzeti egységkormány alakult Belgiumban.