Katonákkal teremt nyugalmat Tibetben Kína

Vágólapra másolva!
Nagy erőkkel igyekszik lecsendesíteni a zúgolódó tibeti tartományt Kína, sorra érkeznek a katonai csapatszállítók. A hatóságok közben elismerték, hogy a zavargások más tartományokra is átterjedtek. Lhászából kipenderítették az utolsó külföldi újságírót.
Vágólapra másolva!

Első alkalommal ismerte el Kína, hogy a tibeti uralom ellenes tiltakozások elterjedtek a Tibeti régión kívül is. Az Új Kína hírügynökség szerint komoly károk keletkeztek kormányzati épületekben és boltokban a Szecsuán tartományban kitört zavargások során, még vasárnap. Ezen kívül beszámoltak arról is, hogy Gansu tartományban is voltak zavargások. A hatóságok eközben nagy erőkkel igyekeznek lecsendesíteni a tartományt.

Lhászában, ahonnan a zavargások kiindultak, a hatóságok szerint 24 embert vettek őrizetbe, és 170-en adták fel magukat. A tibetiek lakta városrészekbe tömegével irányítják a kínai katonákat. A BBC riporterei több mint 400 csapatszállítót és más katonai járművet láttak Tibetben. Azt nem tudni, hogy a 24 letartóztatott a 170 önmagát feladó ember közül van, vagy külön vették őket őrizetbe.

Jogvédők szerint a hatóságok százával gyűjtik be az embereket Lhászában. A városban eközben úgy tűnik normalizálódik a helyzet, mondta a BBC-nek Georg Blume, az utolsó külföldi újságíró, akit a hatóságok eltávolítottak Lhászából. Blume szerint hiába a viszonylagos nyugalom, mindenütt rendőrök állnak, akik kedden házkutatásokba kezdtek. Az újságíró beszélt tiltakozókkal, akik azt modták neki, elegük lett a tibetiek és a szerzetesek felé irányuló elnyomásból és hátrányos megkülönböztetésből.

Kínai és tibeti források egymásnak gyökeresen ellentmondó beszámolókat tettek közzé a március 10-én kezdődött lhászai eseményekről. Kína szerint például az őrizetbe vettek "a nemzetbiztonságot veszélyeztették, törtek-zúztak, fosztogattak, gyújtogattak és más súlyos bűncselekményeket követtek el", akiket szigorúan felelősségre fognak vonni. Hivatalopsan 13 halálos áldozata van a zavargásoknak, ám az emigráns tibeti kormány szerint akár százan is meghallhattak.