Pisztolyos papokkal védenék az orosz ikonokat

Vágólapra másolva!
Fegyverviselésre buzdítja az ortodox papokat az orosz rendőrség, amely tehetetlen az egyre elharapózó ikonrablásokkal szemben. A papok ódzkodnak a lövöldözéstől, inkább az államtól várnak segítséget.
Vágólapra másolva!

Elharapózott az ikonrablás az aranygyűrűnek is nevezett Moszkva körüli térségben. A fegyveres rablók az Oroszország távolabbi térségében fekvő ódon települések ódon templomait fosztogatják, ahol ezer évvel ezelőtt szökkent szárba az ortodox kereszténység. A rablók az 1990-es évek elején kaptak rá a távoli elszigetelt kis települések templomainak fosztogatására. Újabban már jól felfegyverzett, szervezett, terepjárós bandák rabolják az ikonokat.

Jellemző, ami tavaly Szidorovszkajában történt. Az automata fegyverekkel felszerelt rablók a felbecsülhetetlen értékű középkori ikon átadására kényszerítették a papot, majd terepjáróba pattantak, és elhajtottak, de előtte még az útra döntöttek egy termetes fát, hogy megakadályozzák a rendőröket az üldözésben. Az utak azonban eleve annyira rossz állapotban vannak, hogy a rendőrök nem képesek rajtuk idejében odaérni egy-egy riasztásra. Tavaly Szverdlovszkban egy papot is megöltek a tolvajok.

A helyi rendőrség ezért szokatlan megoldással állt elő: azt tanácsolták a papoknak, hogy kérjenek fegyverviselési engedélyt mint magánszemélyek és fegyverkezzenek fel. A rendőrség szerint nincs más lehetőségük a portyázó ikonrablókkal szemben, mert mire ők kiérnének a riasztásra a pocsék utakon, a banditák már messze járnak.

Fotó: Pethő András [origo]
A kép illusztráció

A Moszkvától 500 kilométerre keletre fekvő Kosztroma püspökségen azonban nem örülnek az ötletnek. "Természetesen nonszensz, hogy a papok fegyverrel rohangáljanak. Sose tennének ilyet. Persze, ha egy gondnok vagy sekrestyés venne fegyvert, azt nem akadályozhatnánk meg. De nem hiszünk a lövöldözésben. Az emberi élet sokkal fontosabb, mint egy ikon" - idézte a The Guardian Andrej Kazarin atyát. A pap az államtól várja, hogy kidolgoz valamilyen védelmi programot a templomoknak, mert az ikonok "mindenki örökségei".