Megegyezett egymással a Fatah és a Hamász

Vágólapra másolva!
Megegyeztek a Fatah és a Hamász képviselői a palesztin rendezés kérdésében - közölték vasárnap Jemenben. A két szervezet képviselői a megállapodás reményében utaztak a közvetítőként közreműködő arab országba, ahol ha nehezen is, de megegyeztek: hosszú ellenségeskedés után tárgyalásokat kezdenek valamint előre hozott választásokat akarnak.
Vágólapra másolva!

Jemeni közvetítéssel tető alá hozott egyezséget írt alá vasárnap a Fatah és a Hamász. A két rivális palesztin szervezet kötelezettséget vállalt a jemeni fővárosban, Szanaában, hogy több havi ellenségeskedés után felújítják közvetlen tárgyalásaikat. A Hamász részéről Musza Abu Marzúk, az iszlamista szervezet politikai bizottságának második számú vezetője, a Fatah nevében pedig Azzam al-Ahmed, a Palesztin Hatóság elnökének képviselője írta alá az erről szóló közös nyilatkozatot.

A felek vasárnapi találkozója után kiadott közös nyilatkozat szerint a Fatah és a Hamász képviselői elfogadják a jemeni javaslatot, amelynek értelmében vissza kell térni "a gázai incidens" előtti helyzethez, és ennek érdekében a rivális szervezetek felújítják párbeszédüket.

A jemeni kezdeményezés előirányozza egyebek között, hogy a Gázai övezetben vissza kell térni a 2007 júniusa (a Hamász erőszakos hatalomátvétele) előtti helyzethez. Ezenkívül előre hozott választásokat javasol a palesztin területeken, és indítványozza a palesztin biztonsági szolgálatok politikai beavatkozástól mentes átszervezését a Palesztin Hatóság és egy palesztin nemzeti egységkormány vezetése alatt.

A két szervezet hosszabb ideje küzd egymással a mintegy négymillió palesztin feletti főhatalomért. A két palesztin terület közül a Hamász ellenőrzi jelenleg a Gázai övezetet, a Fatah pedig Ciszjordániát. A közös nyilatkozat hangsúlyozza a palesztin nép és a palesztin terület egységét, de az egység helyreállításának részleteiről nincs szó a közös nyilatkozatban, ezeket későbbi tárgyalásaikon kellene tisztázniuk a két szervezet képviselőinek.

Ali Abdullah Szaleh jemeni elnök sürgette a feleket, hogy már a jövő hónap elején kezdjék el ezt a párbeszédet. Kérni szándékozik az Arab Liga tagállamaitól a pánarab szervezet március 29-30-i csúcsértekezletén, hogy fogadják el a jemeni tervet az arab országok közös rendezési terveként.

Megfigyelők szerint kétségessé teszi az egyezség értékét az a tény, hogy a két szervezet már az aláírás napján eltérően értelmezte a szanaai nyilatkozatot. A Fatahot vezető Mahmúd Abbász palesztin elnök a párbeszéd előfeltételének tartja, hogy előbb helyreállhasson elnöki hatalma a Hamász által uralt Gázai övezetben - tűnt ki Nabíl Abu Rudeinának, Abbász szóvivőjének vasárnapi nyilatkozatából. A Hamász ellenben elutasít minden előfeltételt, és a párbeszéd eredményeként képzeli el az egység helyreállítását - derült ki Számi Abu Zuhri Hamász-szóvivő reagálásából.

Az iszlamista szervezet szóvivője szerint nem csak a Gázai övezetről kell tárgyalni, hanem Ciszjordániáról is, ahol a Fatah vezette Palesztin Hatóság menesztette a Hamász által irányított egységkormányt, és letartóztatta a radikális szervezet több hívét.