Beengedik Dzsenínbe a palesztin rendőröket

Vágólapra másolva!
Hamarosan palesztin rendőrök vigyáznak majd a rendre a ciszjordániai Dzsenínben - nappal. A rendőröket Jordániában képezik ki, amerikai pénzen. Izrael több könnyítést is kilátásba helyezett a ciszjordániai palesztinoknak, hogy eltántorítsa őket a Gázai övezetet uralma alatt tartó Hamásztól.
Vágólapra másolva!

Izrael beleegyezett, hogy palesztin rendőrök biztonsítsák a rendet a ciszjordániai Dzsenínben. A döntésről szerdán tájékoztatja Szalam Fajjad palesztin miniszterelnököt Ehud Barak izraeli védelmi miniszter.

Izrael összesen 600 palesztin rendőrt enged be Dzsenínbe, ezen kívül beleegyezett, hogy Oroszország 25 páncélos csapatszállító járművet szállítson a ciszjordániai palesztin hatóságnak. A Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette palesztin hatóság fegyveresei január óta egy amerikai anyagi támogatással szervezett kiképzésen vesznek részt Jordániában. A palesztin fegyveresek nappal fognak a város rendjére vigyázni, de éjszakára az izraeli hadsereg visszaveszi az irányítást.

Izrael számos ciszjiordániai palesztinokkal szembeni könnyítést akar bevezetni még Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter jövő heti látogatása előtt. Egyebek mellett felszámolnának több ellenőrző pontot, VIP-kapukat nyitnának az átkelőhelyeken, illetve felmentenék az aprólékos vizsgálatok alól azokat az Izraelbe tartó palesztin üzletembereket, akik megbízhatóságát a Sin Bét, az izraeli titkosszolgálat is igazolja.

A The Jerusalem Post szerint az izraeli kormány azt üzeni az Abbász vezette palesztin hatóságnak a könnyítésekkel, hogy mindent elveszíthet, ha túl közel kerül a Hamaszhoz. "Az ötlet a gesztusok mögött az, hogy világossá tegyük: akik leülnek velünk tárgyalni, azoknak előnyökkel jár majd a tiltások enyhítése" - idézett a lap egy izraeli védelmi minisztériumi forrást.