Hivatalba lépett az új pakisztáni kormányfő

Vágólapra másolva!
Letette a hivatali esküt Pakisztán új miniszterelnöke, Juszuf Raza Gilani. A tavaly decemberben meggyilkolt Benazir Bhutto pártjához tartozó politikus várhatóan könyörtelen ellenfele lesz Pervez Musarraf államfőnek, annál is inkább, hogy korábban öt évet töltött börtönben, korrupciós vádak miatt.
Vágólapra másolva!

Egy nappal megválasztását követően kedden Pervez Musarraf elnök előtt letette a hivatali esküt az ország új miniszterelnöke, Juszuf Raza Gilani. A politikus a meggyilkolt Benazir Bhutto pártját, a Pakisztáni Néppártot (PPP) képviseli. Az eseményen nem volt jelen Bhutto özvegye, Aszif Ali Zardari, illetve fia Bilaval Bhutto Zardari sem. A beiktatást követően a PPP tagjai azt skandálták, hogy "Éljen soká Bhutto".

A pakisztáni törvényhozás hétfőn választotta kormányfővé Juszuf Raza Gilanit. A 342 képviselő közül 264 szavazott Gilanira. Riválisa, Csaudri Elahi, Pervez Musarraf pakisztáni elnök jelöltje csupán 42 szavazatot kapott. Az ötvenöt éves Gilani, aki korábban a parlament elnöke is volt, koalíciós kormányt készül létrehozni Navaz Sarif volt miniszterelnök pártjával, a Pakisztáni Muzulmán Liga-Navazzal (PML-N).

Megfigyelők szerint az új miniszterelnök könyörtelen harcot hirdet majd Pervez Musarraf elnök ellen, akinek politikai támogatottsága a legutóbbi választásokon nagyot esett. Gilani ugyanis öt évet töltött börtönben korrupciós vádak miatt Musarraf korábbi elnöksége alatt.

Az új miniszterelnök megválasztása után rögtön szembeszállt az államfővel: elrendelte azoknak a bíráknak a szabadon bocsátását, akiket a 2007 novemberében bevezetett rendkívüli állapot idején helyeztek házi őrizet alá. A pakisztáni legfelsőbb bíróság tagjai ugyanis megkérdőjelezték Musarrafnak a parlament által egy hónappal korábbi újraválasztásának érvényességét. Gilani egyúttal azt is bejelentette: kezdeményezi, hogy ENSZ-vizsgálat induljon Benazir Bhutto meggyilkolásának ügyében.