Sarkozy nem zárja ki a pekingi olimpia bojkottját

2008.03.25. 15:12

Nem zárta ki a pekingi nyári olimpia bojkottját Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. Emellett elképzelhető, hogy a francia közszolgálati televízió nem közvetíti majd az olimpiai játékokat, ha Kína akadályozni fogja a híradást az esetleges tüntetésekről és cenzúrázza a játékokkal kapcsolatos közvetítéseket. George Bush amerikai elnök viszont nem fogja bojkottálni a játékokat.

Vidéki látogatása során kérdezték újságírók Nicolas Sarkozy francia államfőt a tibeti események kapcsán egy lehetséges bojkottról, mire az államfő úgy nyilatkozott, hogy "minden lehetőséget nyitva hagy", egyúttal a kínai vezetők felelősségérzetére apellált. Ugyanakkor nem mondta meg, hogy a nyitóünnepség bojkottjára gondol-e, vagy pedig az egész játékokéra. "Azt akarom, hogy kezdődjön párbeszéd, és válaszomat a kínai hatóságok válaszához mérem. Úgy gondolom, hogy így kell reagálni, ha eredményt akarunk elérni" - tette hozzá Sarkozy.

Szinte a nyilatkozattal egy időben közölte a francia közszolgálati televízió: elképzelhető, hogy nem közvetíti majd a pekingi olimpiai játékokat, ha Kína akadályozni fogja a híradást az esetleges tüntetésekről - fogalmazott Daniel Bilalian, a francia köztévé sportszerkesztőségének vezetője.

"Pillanatnyilag nem áll szándékunkban bojkottálni az olimpiát (...), de ha a kínai hatóságok valamilyen formában cenzúra alá vonnák a játékokat (...), és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ezt elfogadná, amit egy pillanatig sem hiszek, akkor (...) a France Télévisions elnöke szerintem kétségkívül amellett döntene, hogy nem közvetíti az eseményt" - mondta Bilalian az RTL rádióban. "De ettől még messze vagyunk, egyelőre meg kell várni, hogyan alakulnak a dolgok" - tette hozzá.

Az ügy előzménye, hogy a kínai televízió hétfőn megszakította az olimpiai láng ünnepélyes meggyújtásának közvetítését arra a rövid időre, amíg a kamerák a ceremóniát megzavaró emberjogi aktivistákat mutatták. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet egyik tüntetője "Bojkottáljátok azt az országot, amely lábbal tiporja az emberi jogokat" feliratú zászlót emelt a magasba a kamerák előtt, egy másik társa pedig a háttérből a "Szabadság! Szabadság!" jelszavakat kiabálta a lánggyújtás és a pekingi szervezőbizottság képviselőjének beszéde alatt.

Jacques Rogge, a NOB elnöke a görögországi incidenssel kapcsolatban azt mondta: szomorú, hogy ilyen esemény bekövetkezhet, de legalább nem voltak erőszakos megnyilvánulások.

Bush elmegy az olimpiára

George W. Bush amerikai elnök a tibeti helyzet és Sarkozy kilátásba helyezett bojkottja ellenére változatlanul arra készül, hogy jelen lesz a pekingi nyári olimpián - közölte kedden a Fehér Ház. Az olimpia elsősorban sportesemény és nem politikai rendezvény - mondta szóvivője egy újságírói kérdésre válaszul. "Továbbra is az a véleményünk: az olimpiai játékok célja, hogy a válogatott sportolók a világ minden tájáról összegyűlhessenek és megmutathassák tehetségüket" - jelentette ki Dana Perino. Szerinte a bojkott szóba sem került.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK