Peking külföldi tudósítókat túráztat Tibetben

Vágólapra másolva!
Külföldi tudósítókból összeválogatott csoportot visz Tibetbe a kínai külügyminisztérium, hogy az újságírók a helyszínen ismerhessék meg az igazságot a március 10. óta tartó zavargásokról, amelyekben emigráns tibetiek szerint 140 tibeti, a kínai hatóságok szerint 18 kínai halt meg. Közben folytatódott az erőszak, Szecsuánban két halottja van egy összecsapásnak.
Vágólapra másolva!

Legalább két ember meghalt a nyugat-kínai Szecsuán tartomány Garze városában, amikor tibeti tüntetők összecsaptak a kivezényelt rendőrökkel. Az Új Kína hivatalos hírügynökség kedden azt közölte, hogy az egyik áldozat rendőr. Tibeti aktivisták szerint egy szerzetes is meghalt, több másik pedig súlyosan megsebesült.

Az összecsapások okairól eltérőek az álláspontok. Az Új Kína úgy tudja, a tiltakozók késekkel és kövekkel támadta a rendőrökre, akik - a helyi hatóságok szerint - figyelmeztető lövéseket adtak le. Emigráns tibeti szervezetek szerint a rendőrök éles lőszerrel, válogatás nélkül tüzeltek a mintegy 200 fős, zömében szerzetesekből és apcákból álló tömegbe.

Közben Kína engedélyezte egy, a külügyminisztérium által összeválogatott újságíró csoportnak, hogy beutazzon Tibetbe, és Lhászában "ismerje meg az igazságot" az utóbbi hetekben történt zavargásokkal kapcsolatban. Az újságírók felkereshetik a zavargások helyszíneit, és interjúkat készíthetnek a sérültekkel is.A kínai hatóságok a zavargások tetőpontján megtiltották a külföldi újságíróknak, hogy Tibetbe és a vele szomszédos kínai tartományok tibetiek lakta területeire utazzanak.

A tudósítókat az utazást szervező kínai külügyminisztérium jelölte ki. Pekingben dolgozó újságíróktól származó értesülés szerint az amerikai AP és a japán Kyodo hírügynökség, a katari al-Dzsazíra televízió, a Financial Times című brit és a The Wall Street Journal amerikai lap munkatársai, valamint tajvani és hongkongi újságírók vehetnek részt a háromnaposra tervezett utazáson.

Tibeti emigráns kormány adatai szerint mintegy 140 tibetit öltek meg a kínai rendfenntartó erők a március 10-én kezdődött tüntetések elfojtása során. Hivatalos kínai bejelentés szerint 18 ártatlan (kínai) civil és egy kínai rendőr életét oltották ki a zavargások tibeti részvevői.