Már Bagdadban is dúl a harc a milicistákkal

Vágólapra másolva!
A dél-iraki Bászra után Bagdadban is összecsapott az iraki hadsereg a befolyásos síita vallási vezető, Muktada asz-Szadr milíciájával. A második napja tartó harcok miatt kérdéses, hogy folytatódhat-e a biztonsági helyzet javulása Irakban.
Vágólapra másolva!

Bagdad legnagyobb síita negyedében, Szadrvárosban harcok robbantak ki az amerikaiak által támogatott iraki katonaság és Muktada asz-Szadr radikális hitszónok milíciája, a Mahdi Hadserege között. Kórházi és belügyminisztériumi források szerint legkevesebb 14 halottja és 100 sérültje van a harcoknak. A városrészben zárva maradtak az iskolák és a közhivatalok, sőt, az üzletek többsége sem nyitott ki.

A bagdadi összecsapás az után tört ki, hogy kedden a dél-iraki Bászrában tűzharc kezdődött az amerikai-iraki erők és a Mahdi Hadsereg helyi csoportjai között. Egy egészségügyi tisztviselő szerint a keddi harcokban legalább 40-en vesztették életüket és 200-ra tehető a sebesültek száma. Az áldozatok között katonák, síita harcosok és civilek egyaránt vannak. A BBC beszámolója szerint szerdán folytatódtak az összecsapások Bászrában.

Irak lakosságának többsége síita, és sokan támogatják Muktada asz-Szadrt, aki polgári engedetlenségre szólított fel. A hatóságok és a milicia közötti konfliktus újabb elfajulásának komoly kockázatai lehetnek - figyelmeztet a BBC elemzője.

A tavaly nyáron kötött tűzszünetet tiszteletben tartották Muktada asz-Szadr követői, ha azonban ez megszakad, akkor az megkérdőjelezi, hogy valóban fordulat következett volna be Irakban, és a polgárháborús állapotok után beköszönt a megbékélés időszaka. Az utóbbi egy évben jelentősen visszaesett az erőszakos cselekmények száma Irakban, kérdés azonban, hogy a harcok mostani kiújulásával is folytatódik-e ez a folyamat.