Szlovákiában tüntetnének a magyarórákért

Vágólapra másolva!
Sérti a nemzeti kisebbségeket a készülő szlovák oktatási törvény, ezért a magyar civil szervezetek akár az utcára is vonulnak - jelentette be a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) egyik vezető személyisége. A tervezet szerint csökkenne például a magyar nyelv és irodalom oktatásának óraszáma az iskolákban.
Vágólapra másolva!

"Ragaszkodunk hozzá, hogy a készülő szlovákiai oktatási törvény tartsa tiszteletben a nemzeti kisebbségek oktatáshoz és művelődéshez való jogát" - jelentette ki Pozsonyban Szigeti László, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) oktatási alelnöke. A szlovákiai magyar civil szervezetek szükség esetén utcára vonulnak - mondta. A tiltakozó akciókra Szlovákia nagyobb, vegyesen lakott városaiban kerülne sor, és a civilek szerint az is elképzelhető, hogy a magyar szülők mindaddig nem engedik iskolába gyermekeiket, amíg a hatalom nem áll el jogkorlátozó szándékától.

Az MKP-nek több kifogása van a készülő törvénnyel szemben. A tervek szerint például az oktatási tárca heti nyolc óráról hatra csökkentené a magyar nyelv és irodalom oktatásának eddigi óraszámát, és ugyanennyi órában oktatnák a szlovák nyelvet és irodalmat - sorlta. "A nemzeti kisebbségeknek elemi joguk, hogy a demokratikus szabályoknak és az európai szokásrendnek megfelelő módon, a saját anyanyelvükön szerezhessék meg az ismereteket" - tette hozzá.

Szigeti szerint - az előző szlovák kormány oktatási minisztere volt - az egyetlen elfogadható megoldás a törvényjavaslat visszavonása. A tervezet már szerepel a szlovák parlament napirendjében. Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke szerint a törvény előkészítői a magyar pedagógusok szakmai szövetségének egyetlen észrevételét sem méltányolták.