Korán-ellenes filmet töltött fel a világhálóra egy holland képviselő

Vágólapra másolva!
Egy holland szélsőjobboldali képviselő feltöltötte csütörtökön pártja internetes oldalára Koránt bíráló tizenöt perces dokumentumfilmjét.
Vágólapra másolva!

Geert Wilders, a többek között bevándorlóellenes nézeteket hangoztató Szabadságpárt (PVV) politikusa annak ellenére tette közkinccsé Fitna című munkáját, hogy az felháborodást keltett a muzulmánok körében, és tiltakozó akciókhoz vezethet.

Wilders korábban elmondta, a film azt kívánja szemléltetni, hogy a muzulmán vallás szent könyve "fasiszta", Mohamed próféta pedig "barbár" volt.

A hágai kormány elhatárolódott Wilders nézeteitől, és arra figyelmeztetett, hogy a muzulmán vallást támadó film olyan erőszakos tiltakozásokhoz vezethet, mint amilyeneket két éve a Mohamed-karikatúrák megjelenése váltott ki. Tartani lehet a kormány szerint továbbá attól, hogy erőszakos cselekményeket hajthatnak végre Hollandiában, illetve holland állampolgárok és intézmények ellen külföldön. A pakisztáni és az iráni kormány már előre élesen bírálta a dokumentumfilmet.

Hollandiában éppen pénteken lesz a bírósági meghallgatás annak a muszlim csoportnak a keresete ügyében, amely szerint Wilders műve kimeríti a gyűlöletbeszéd fogalmát. A felperes a film közzététele után napi 50 ezer euró kártérítést követel, emellett ötezer eurót minden egyes további becsmérlő megjegyzésért.