Influenza miatt vádolnak gyilkossággal tévéseket

Vágólapra másolva!
Emberöléssel vádolják egy brit tévétársaság stábját, mert tagjai állítólag influenzával fertőztek meg egy elszigetelt törzset Peruban. A valóságshow-t készítő csatorna tagadta a vádakat, mint mondták, ők nem is jártak a kérdéses helyszínen. Egy amerikai antropológus viszont azt állítja, a helyszínen találkozott a forgatócsoporttal.
Vágólapra másolva!

A perui kormány, több civil szervezet és amerikai antropológusok emberöléssel vádolnak egy brit tévétársaságot - írja a The Guardian. A londoni székhelyű Cicada Films egyik forgatócsoportjának tagjai ugyanis állítólag influenzavírussal fertőztek meg egy elszigetelten élő dél-amerikai indián törzset. A járványban a törzs négy tagja meghalt, többen pedig megbetegedtek.

A perui kormány elszigetelt területekkel foglalkozó részlegén elmondták, hogy a brit tévécsatorna valóban kapott engedélyt egy valóságshow leforgatására, ám megszegték a megállapodást, és olyan érintetlen indián törzsekkel kerültek kapcsolatba, amelyekkel nem lehetett volna. A tévécsatorna visszautasította a vádakat.

A britek szerint a törzs tagjai már a forgatócsoport megérkezése előtt betegedtek meg. A tévétársaság szerdai közleményében azt is elmondták, hogy a forgatócsoport nem is járt azon a vidéken, ahol a halálos esetek történtek. Egy amerikai antropológus, Glenn Shepard ugyanakkor azt állítja, hogy ő a helyszínen találkozott a forgatócsoporttal, és személyesen megkérte őket, hogy ne látogassák meg a Cumerjali közelében lévő településeket.

A Survival International vezetője elmondta, hogy a BBC elszigetelt törzseket bemutató dokumentumfilm-sorozata óta megnőtt az érdeklődés az elszigetelt, a külvilággal szinte alig érintkező őslakók iránt. Stephen Corry szerint a perui törzs tagjai ennek a szenzációhajhászatnak az áldozatai.