Rendet tenne a potyalesők között az EP

Vágólapra másolva!
Szigorítani akar az Európai Parlament (EP) egyik bizottsága azon, hogy az EP-képviselők a jövőben milyen feltételek mellett alkalmazhassanak asszisztenseket. Tiltanák többek között, hogy a képviselők rokonaikat alkalmazzák munkatársként. Szigorításra azért van szükség, mert a múlt hónapban kiderült, több képviselő visszaélt az asszisztensek alkalmazására kapott havi 4,5 millió forinttal.
Vágólapra másolva!

Az Európai Parlament (EP) költségvetés-ellenőrzési bizottsága csütörtökön bejelentette: meg akarja tiltani az EP-képviselőknek, hogy rokonaikat alkalmazzák munkatársként. Az viszont nem biztos, hogy a parlament teljes ülése jóváhagyja-e a javaslatot.

A kérdés azután merült fel, hogy az Európai Parlament egyik bizottsága február végén bejelentette: nem akarják nyilvánosságra hozni azt a jelentést, amiből kiderül, mennyi pénzt költenek az európai képviselők asszisztenseikre. A szöveg már látatlanban is feszültséget szült: volt olyan képviselő, aki szerint büntetőjogi következményekkel járhat a jelentés nyilvánosságra hozatala.

Médiaértesülések szerint felmerült a gyanú, hogy a képviselők közül többen nem is alkalmaztak asszisztenseket, hanem megtartották magának az erre a célra kapott havi 16 914 eurót, vagyis 4 millió 430 ezer forintot. Olyan eset is volt, hogy EP-képviselő a saját hozzátartozóját alkalmazta - illetve jelentette be - asszisztensként, és fizette a parlament költségtérítési keretéből.

Ennek nyomán döntöttek úgy, hogy megváltoztatják az EP-képviselők asszisztenseinek alkalmazási szabályait. A költségvetés-ellenőrzési bizottság azt javasolja, hogy az asszisztenseket ne az EP-képviselő, hanem közvetlenül az Európai Parlament alkalmazza, ugyanakkor viszont megőriznék az EP-képviselő jogát az asszisztensek kiválasztására, illetve javadalmazásuk mértékének megállapítására.