Norvégia és Dél-Korea elismerte Koszovót

Vágólapra másolva!
Dél-Korea és Norvégia is elismerte a független Koszovót pénteken. Eddig háromtucatnyi ország döntött az új állam elismerése mellett.
Vágólapra másolva!

A Koreai Köztársaság és Norvégia is elismerte pénteken Koszovót független államként. Az ázsiai ország kormányának döntését egy albán nyelvű hírszolgálat ismertette, míg a norvég külügyminisztérium azt kérte a koszovói hatóságoktól, hogy tartsák tiszteletben a jogállamiság elveit és a kisebbségi jogokat, valamint a tartományban fellelhető kulturális és vallási örökséget, különös tekintettel a koszovói szerb ortodox egyház védelmére. A norvég államelismerő aktus várható volt, mert Jonas Gahr Stoere norvég külügyminiszter már a múlt hónapban jelezte, hogy országa el fogja ismerni az új balkáni államot.

A volt dél-szerbiai tartomány február 17-én nyilvánította ki függetlenségét. Belgrád ezt elutasította, s továbbra is Szerbia részének tekinti a területet. Eddig háromtucatnyi ország ismerte el Koszovó függetlenségét, köztük az Európai Unió 18 tagállama, így Magyarország is.