Elnököt választottak Zimbabwéban

Vágólapra másolva!
Véget értek a választások Zimbabwéban: a BBC beszámolója szerint több helyen hosszú sorokban várták az emberek, hogy leadhassák voksukat. A szavazás tétje, hogy - 28 év után - továbbra is Robert Mugabe elnök kormányozza-e az országot. Az ellenzék választási csalásoktól tart.
Vágólapra másolva!

Bezártak a szavazóhelyiségek, befejeződtek az általános választások Zimbabwéban, amelyek alapján eldől, vajon hatodszor is megválasztják-e a 28 éve hivatalban lévő Robert Mugabe elnököt - írja a BBC. Az idős vezető fő riválisa Morgan Tsvangirai, a Demokratikus Változásért Mozgalom vezetője, illetve a függetlenként induló volt pénzügyminiszter, Simba Makoni.

A BBC beszámolója szerint korábban hosszú sorok alakultak ki a szavazóhelyiségeknél, később azonban elhalt a voksolási roham. Egyes szavazók szabálytalanságokra panaszkodtak, míg ellenzékiek azt állítják: sokan megijedtek és inkább otthon maradtak. Az ellenzéki Demokratikus Változásért Mozgalom attól tart, hogy Mugabe megpróbálja manipulálni a szavazás eredményét, a vezető azonban ezt még szombaton is cáfolni igyekezett.

A szavazatokat a helyszínen számolják meg, majd több központban összesítik. Az előzetes eredmények hétfőre várhatók. A győztes jelöltnek legalább a voksok 50 százalékát meg kell szereznie, máskülönben három héten belül második fordulót tartanak. A mintegy 5,9 millió zimbabwei állampolgár a képviselőház és a szenátus tagjait, valamint a helyhatósági tanácsosokat is megválasztják.

A választások tisztaságával kapcsolatban már előre kételyek merültek fel. Mugabe elutasította, hogy európai és amerikai megfigyelők ellenőrizzék a voksolást. Pártja, a Zanu-PF több millió plusz szavazólapot nyomtattatott ki, a falusiakat az élelemszállítmányok leállításával fenyegetik, illetve rendőrökkel félemlítették meg a szavazókat. Teljes készültségbe helyezték a zimbabwei biztonsági erőket, hogy így készüljenek fel a szombati elnökválasztás idejére bejelentett ellenzéki tömegmegmozdulásokra A 84 éves Mugabe 1980 óta kormányozza az országot.