Basescu megnyitotta a Transzatlanti Fórum munkáját

Vágólapra másolva!
A NATO-nak meg kell nyitnia kapuit Horvátország, Albánia és Macedónia előtt, Szerbiában meg kell erősíteni a demokratikus fejlődést, Afganisztán jövőjét pedig egy hosszú távú stratégia keretébe kell illeszteni - egyebek között e gondolatokat fejtette ki kedden Bukarestben a Transzatlanti Fórumon Traian Basescu.
Vágólapra másolva!

Az államfő ezzel a beszédével nyitotta meg - Ellen Tauscher amerikai kongresszusi képviselővel együtt - a Bukaresti Konferencia címet viselő háromnapos rendezvényt, amelyet az amerikai German Marshall Fund (GMF), a Chatham House, a román külügyminisztérium és a NATO közösen szervezett.

A Fórum megelőzi a NATO-csúcstalálkozót, illetve részben azzal párhuzamosan zajlik. A csaknem háromszáz részvevő harmincnégy ország képviseletében van jelen.

A konferencia napirendjén olyan témák szerepelnek, mint a balkáni térség jövője a koszovói függetlenség kikiáltása után, a NATO Kelet-Európában játszott szerepe, a szövetség bővítése, a NATO és Oroszország viszonya, az afganisztáni helyzet, a rakétapajzs jövője.