Korrupció és erőszak zülleszti a jamaicai nyomornegyedeket

Vágólapra másolva!
Korrupt rendőrök és brutális bűnbandák uralják a jamaicai szegénynegyedeket. Az állam teljesen magára hagyta az itt lakókat, akik minden nap ki vannak téve az erőszakos akcióknak, amit a bűnözők vagy épp a rendőrök hajtanak végre - állítja friss jelentésében az Amnesty International.
Vágólapra másolva!

Jamaica magára hagyta erőszakos bűnözés és rendőri brutalitás dúlta szegénynegyedeit. A nyomortanyák lakóit erőszak fenyegeti, és semmi reményük arra, hogy a helyzet javuljon - állítja az Amnesty International egy kedden közzétett jelentésében.

A dokumetum szerint a városrészeket fegyveres bandák és korrupt rendőri egységek uralják, mindennaposak a gyilkosságok akár fényes nappal is. A Let Them Kill Each Other (Hadd öljék meg egymást) című Amnesty-jelentés olyan világot fest le, ahol a szegénynegyedek lakosainak csupán szegény, durva és rövid élet jut. Az AI szerint Jamaica közbiztonsági válságba jutott, az állam képtelen hatékonyan garantálni polgárai biztonságát, különösen a legkiszolgáltatottabb szegény környéken élők esetében.

Jamaicán évente 1500 gyilkosságot követnek el, amivel Kolumbia és Dél-Afrika mellett a karibi szigetország a világ leginkább bűnözés dúlta államai közé tartozik. Mivel azonban ez elsősorban a szegénynegyedekre korlátozódik, az ország turisztikai vonzerejét nem érinti.

A jogvédők szerint az erőszakból a helyi rendőrség is vastagon kiveszi a részét, az amerikai kontinensen itt a legmagasabb a rendőrök által elkövetett emberölések száma. Gyakori, hogy a rendőrök élve elfognak valakit, de hozzátartozói már csak holtan látják viszont.

Az Amnesty szerint a kormány helyőrségekre osztotta a szegénynegyedeket, ahol választási szavazatok szállítása fejében szabad kezet kapnak a bűnbandák, ráadásul a nyomornegyedek lakóit rendre hátrányosan megkülönböztetik, értéktelen embereknek tekintik a hivatalos szervek. Egyes térségekben ugyanakkor viszonylagos biztonságot teremtettek az egykori bűnözők által gründolt civilszervezetek - írta a brit The Guardian a jogvédők jelentése alapján.