Elhalasztják az iraki csapatkivonást a britek

Vágólapra másolva!
A kormányerők és a síita milíciák közt kitört összecsapások miatt a brit kormány elhalasztja 1500 katona kivonását Irakból a londoni kormány. A honvédelmi miniszter szerint a jelenlegi helyzetben négyezer fő körül kell tartani a létszámot.
Vágólapra másolva!

Nagy-Britannia elhalasztja 1500 katonájának Irakból tervezett kivonását - jelentette be kedden a londoni parlamentben Des Browne védelmi miniszter. Browne az elmúlt hetek eseményeivel, indokolta a csapatkivonás elhalasztását, utalva a legerősebb síita milícia, a Mahdi Hadserege és az iraki kormányerők múlt heti összecsapásaira. Ebben a helyzetben a jelenlegi négyezer fő körüli szinten akarjuk tartani a katonák létszámát - mondta.

Gordon Brown miniszterelnök tavaly ősszel ígérte meg, hogy az idén tavasszal 4000-ről 2500-ra csökkentik az Irakban bevetett brit katonák számát. A csapatok zöme az ország déli részében, Bászra kikötőváros térségében teljesít szolgálatot, ahol egy hete súlyos harcok robbantak ki, amikor a kormányerők megpróbálták leszerelni a Mahdi Hadseregét. A harcok más városokra, így Bagdadra is átterjedtek.