Korrupciós vádak miatt távozik az ír kormányfő

Vágólapra másolva!
Távozik az ír miniszeterlnök. Bertie Ahern májusban nyújtja be lemondását. A politikus ellen tisztázatlan eredetű, nagy összegű pénzadományokkal kapcsolatban folyik vizsgálat. Ahern állítja, lelkiismerete tiszta, de nem szeretné, ha az ügy rányomná a bélyegét az ír belpolitikára.
Vágólapra másolva!

Májusban lemond posztjáról Bertie Ahern ír miniszterelnök. A politikus ellen korrupció gyanúja miatt folyik vizsgálat, amelyet bíróságon támadt meg. Ahern közölte, május 6-án benyújtja lemondását Mary McAleese ír államfőnek.

A korrupciógyanú két, 1993-ban, illetve 1994-ben neki kifizetett jelentősebb összeg kapcsán merült fel. Ahern összesen 50 ezer eurónyi (13 millió forint) összeget kapott, mint állítja, üzletember barátaitól, kölcsönként.

Azt azonban beismerte, hogy soha egy fillért sem fizetett vissza belőle. Állítólag megpróbálta visszaadni, ám barátai nem akarták elfogadni. Ahern szerint sem etikai szabályokat, törvényt vagy adózási előírást nem hágott át.

"Tiszta lelkiismerettel mondhatom, hogy semmi rosszat nem tettem, és nem okoztam senkinek (...) Ez egy személyes elhatározás. Nem hagyhatom, hogy személyemet érintő ügyek foglalkoztassák az embereket és a politikát" - idézte a BBC News. Az 56 éves politikus 1997 óta vezeti az ír kormányt, és 31 éve tagja a parlamentnek.