Elhalaszthatják az olasz választásokat

Vágólapra másolva!
Mivel egy kis párt késve, de szabályosan beszállhat a választási kampányba, lehet, hogy el kell halasztani az olasz parlamenti választásokat. A törvény nem ad iránymutatást ilyen esetekre, így még nem biztos a halasztás.
Vágólapra másolva!

Elképzelhető, hogy elhalasztják az olasz parlamenti választásokat egy bírói döntés nyomán, amely utólag engedélyezte egy kis párt részvételét a voksoláson - erre Giuliano Amato olasz igazságügy-miniszter utalt szerdán. A miniszter szerint ilyen esetre nem tér ki a választási törvény, a kormánynak, illetve az államfőnek kell döntenie az esetleges halasztásról.

A Giuseppe Pizza vezette Kereszténydemokrácia nevű pártot eredetileg kizárták a választásokról, mert jelképe túlságosan hasonlított egy másik, szintén magát Kereszténydemokráciának nevező, ám Angelo Sandri vezette pártéhez. Pizza pártja egészen a legmagasabb olasz joghatóságig, az Államtanácsig fellebbezett, amely végül kedden igazat adott neki. A választási törvény előírja, hogy a pártoknak 30 nap áll rendelkezésükre a választási kampányhoz. Ezen az alapon Pizza kereszténydemokratái kérhetik a választások elhalasztását.