Megszökött egy iszlamista szélsőséges Mauritániában

Vágólapra másolva!
Megszökött a mauritániai főváros, Nuáksút egyik bírósági épületéből egy iszlamista szélsőséges, a múlt év végén Mauritániában lemészárolt négy francia turista egyik feltételezett gyilkosa, az al-Kaida terrorhálózat feltételezett tagja.
Vágólapra másolva!

A 26 éves Szidi Uld Szidna a bírósági meghallgatása után kikéredzkedett a WC-re, ahol valahogy sikerült megszabadulnia bilincsétől. Kihasználva őreinek azt a hibáját, hogy nem őrizték a toalett ajtaját, kiszaladt a bíróság épületéből, és elvegyült a kinti tömegben - amit megkönnyített számára, hogy civil ruhában szállították meghallgatására.

A vád szerint Szidi Uld Szidna négy tettestársával együtt tüzet nyitott 2007. december 24-én piknikező francia turisták egy csoportjára a nyugat-afrikai ország déli részén fekvő Alákban. Négy franciát megöltek, egy ötödiket pedig megsebeztek. A turisták megölése megrázta a volt francia gyarmatot, mert annak jeleként fogták fel, hogy a szomszédos Algériában és a közeli Marokkóban nagyon aktív iszlamista szélsőségesek kiterjesztik tevékenységüket Mauritániára is. Végül mindegyik gyanúsítottat Bissau-Guineában fogták el; az apró nyugat-afrikai ország kiadta őket Mauritániának.

A Dakar-ralit, amelynek át kellett volna haladnia Mauritánián, teljesen lemondták e támadás miatt, illetve amiatt, hogy az al-Kaida észak-afrikai szárnya "neokolonialista rendezvényként" bélyegezte meg és elítélte a sivatagi autó- és motorversenyt, és azzal vádolta Mauritániát, hogy "összejátszik a hitetlenekkel".